Історичний квест «У пошуках втраченої Конституції» проведуть серед молоді Вінниці для глибшого ознайомлення з визначною історичною пам’яткою українського народу.

Такою пам’яткою є Конституція Пилипа Орлика, її називають однією з перших конституцій світу. У цьому документі зафіксовано, що Україна є частиною європейського

Заходу, а не московії. Уже цей факт свідчить про неабияку важливість Конституції Пилипа Орлика. Особливо в нинішні дні, коли російські агресори ведуть війну проти нашої держави.

Що являє собою документ гетьмана Орлика? Коли він створений і з яких розділів складається? Якими мовами написаний? Що відомо юнакам і дівчатам про Конституцію наших днів? На ці та інші запитання шукатимуть відповіді учасники квесту.

Щоб долучитися до цікавого інтелектуального змагання, потрібно зібрати команду з чотирьох осіб, віком від 18 років і старше. Подати заявку для реєстрації організаторам — відділу молодіжної політики Вінницької міськради та комунальному закладу «Центр підліткових клубів».

Про це розповіла керівниця відділу молодіжної політики Вінницької міськради Юлія Мончак. За її словами, учасникам квесту обіцяють неймовірну та
цікаву пригоду. На переможців чекають відзнаки.

Відбуватиметься захід 27 червня 2022 року в Центральному парку культури імені Леонтовича обласного центру. Стартуватимуть команди о 15-й годині.

Тим з учасників, хто прочитає цей текст, можуть стати у пригоді декілька фактів про Конституцію Пилипа Орлика. Написана вона у 1710 році. Україна представлена як повноцінна держава Європи. Документ складається із чотирьох частин та 16 статей. Ним закладено основи конституціоналізму. Україна трактувалася як гетьмансько-парламентська республіка. Основною релігією затверджувалося православ’я з підпорядкуванням Константинопольському, а не московському патріарху. Текст написано двома мовами — староукраїнською і латинською. Більшу частину Договору, так ще називають документ, створив Пилип Орлик. Він здійснював й остаточне редагування тексту.

У 2021 році до Києва доставили оригінал і три копії, написані латиною. Оригінал демонстрували в Національному заповіднику «Софія Київська» на виставці «Раритети країни», приуроченій до 30-річчя Незалежності держави.

Привезли зі Швеції, там він зберігається в Національному архіві. Текст староукраїнською мовою — в москві.

Вінниця.

Сторінки Конституції Пилипа Орлика.

Фото з відкритих джерел.