До проекту долучилися 26 митців з Миколаєва та області, які представили свої роботи, народжені під час війни.

Голова культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» та ініціаторка проекту Валентина Кривцова розповіла про найбільш цікаві творчі доробки та про самих миколаївських майстринь. Так, у проекті бере участь відома миколаївська художниця Інна Кушниренко (на знімку), яка займається виготовленням традиційних ляльок-мотанок.

«Пані Інна є учасницею багатьох міжнародних, усеукраїнських та міських виставок. Також її творчі роботи ввійшли до проекту «Українські ляльки мандрують світом», який мав реалізуватися в Миколаєві у березні. Але війна внесла свої корективи. Для нашого проекту мисткиня підготувала унікальні ляльки-мотанки. Це не просто берегині нашого міста, це «бойові» ляльки, які сьогодні стоять на захисті всієї України! Скільки в них сили та оберегової енергії! Скільки впевненості, що буде обов’язкова Перемога!» — зазначає Валентина Кривцова.

А талановита миколаївська майстриня з Петриківського розпису Леся Сайковська надала свої панно, які виробила з початку війни. Дівчина зібралась з духом і серед сирен та жаху війни з’явилася перша творча робота — розписне панно «Рідна Україна». В ньому закодовані символи відродження, процвітання та міцності України. А далі була друга робота, в якій прекрасна Райська Пташка лине до неба, розкриваючи свої могутні синьо-жовті крила, символізуючи відродження України після жахливої руйнівної війни.

«Роботи ще однієї майстрині, Людмили Гацури, випромінюють любов та повагу до нашої спадщини. Миколаївська умілиця з художнього розпису оспівує у декоративних панно українські традиції. Навіть на тлі звуків сирен у її роботах дзвінко лунає солов’їна пісня. Попри чорний дим від зруйнувань художниця вимальовує біленькі хатинки, від яких рушниковим полотном стелиться стежка», — розповіла Валентина Кривцова.

Традиційні розписні мальованки Алли Бондарєвої, майстрині з Баштанської громади, зачаровують своїми візерунками. Аби вшанувати традиції навіть під час війни, пані Алла готувалася до Великодня. Її роботи, створені у темряві підвалу, наповнені внутрішнім сяйвом. Мальованки, розписані барвистими кольорами, оздоблені обереговими символами — провісниками наближення довгоочікуваної Перемоги.

«Крок за кроком кожен із нас робить усе можливе, аби відновитися та відродитися після війни. І поки ця ненависна війна ще триває, треба боротися. Не можна дати їй жодного шансу знищити себе, бо кожен із нас є незламна Україна. Доки шануємо свою культуру і традиції, доти відроджуватиметься наше українське коріння!» — переконана Валентина Кривцова.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.