Через продовження війни в Україні триває релокація бізнесу із постраждалих від вторгнення рф регіонів на безпечніші території України з метою захисту промислових потужностей вітчизняних підприємств усіх форм власності. Про це повідомила прес-служба Мінекономіки.

На початок цього місяця 606 підприємств, що взяли участь у програмі релокації, завершили переїзд, а 390 з них уже відновили роботу на нових майданчиках у західних регіонах України. Найбільше - з Києва та Київської області (187), Харківської (137), Донецької (35), Луганської (17) областей.

Ще 87 підприємств перебували на різних стадіях транспортування, а ще понад 150 підприємств, які вже тоді були на маршрутах або оформлювали необхідні документи, сьогодні, мабуть, переїхали, облаштувалися й успішно працюють.

Загалом, за інформацією, наданою Мінекономіки, на переміщення бізнесу у цифровій платформі було зареєстровано 1612 заявок.

Нагадаємо, перевезення обладнання релокованих підприємств безплатно здійснюють "Укрзалізниця", "Укрпошта" або ж бізнес переміщається власними ресурсами з подальшою компенсацією затрачених коштів.

Найпопулярнішими областями для релокації залишаються Закарпатська, Львівська, Чернівецька області. Крім того, для переміщення потужностей бізнес надає перевагу Тернопільській, Івано-Франківській, Вінницькій і деяким іншим областям.

У Вінниці уже 30 підприємств та ще 38 ФОПів релокувалися з місць активних бойових дій. Основними сферами, в яких вони працюють, є енергетична, харчова промисловість та ІТ. Також незабаром планується відкриття нового кафе в середмісті Вінниці, у якому працівники самостійно виготовлятимуть кондитерські вироби, молочні сири та морозиво. Про це повідомив заступник міського голови Андрій Очеретний.

"Закликаю всіх відновлювати свою діяльність за можливості та продовжувати сплачувати податки. Вінницька міська рада й надалі напрацьовуватиме механізми для спрощення роботи малого та середнього бізнесу", - зазначив Андрій Очеретний.

Тим часом підприємства Рівненської області протягом травня наростили експорт до 52 мільйонів доларів. Для порівняння, минулоріч у травні цей показник становив 33,4 мільйона доларів.

Як повідомляють у Рівненській обласній військовій адміністрації, місцеві товари переважно продають за кордон. Це меблі, скляні пляшки та банки, насіння соняшника, кукурудзи, соняшникова олія, продукція деревообробки.

За показниками перших чотирьох місяців року експорт становив 33,4% порівняно з аналогічним показником минулого року. Понад те, експорт товарів вдвічі перевищує обсяг імпорту.

"Дякую підприємцям за такий результат, адже сьогодні це справжній подвиг. Водночас Рівненська ОВА продовжує роботу над збільшенням експорту, - прокоментував начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль. - Готуємо каталог експортного потенціалу Рівненської області і запрошуємо долучатися бізнес. Нам важливо розвивати місцевого виробника і просувати ініціативу "Купуй рівненське".

А от на запорізьких підприємствах є загроза скорочення виробничого процесу. Це насамперед пов'язано з логістичними проблемами. Адже продукцію важко відправити до ЄС.

Про це повідомив генеральний директор заводу "Запоріжсталь" Олександр Мироненко.

"Проблеми з логістикою не вирішено. Ми маємо великі проблеми з відвантаженням нашої продукції на клієнтів у ЄС. Всі наші маршрути до війни проходили через порти, але поки що вони недоступні. Нині маємо значні затоварення на прикордонних переходах у Західній Україні", - сказав Мироненко.

І ці питання потребують якнайшвидшого вирішення.

Переможемо!

Підсумовував Віктор БОНДАР.