Попри ракетний обстріл окупантами Шевченкового краю делегації з різних куточків країни вклонилися пам'яті незламних повстанців-захисників УНР та сучасним героям, які склали голови у боях з озвірілим ворогом.

Кобзарська пісня у виконанні Василя Лютого лунала біля пам'ятного знака загиблим бійцям 93-ї окремої механізованої бригади ''Холодний Яр'' та на могилі командира добровольчого батальйону ''Фрайкор'', Героя України Георгія Тарасенка. Присутні на заході з болем згадували 25-річного воїна-добровольця ЗСУ, засновника дитячо-юнацького патріотичного табору ''Поклик Яру'' Павла Наконечного, який загинув у червні 2022 року у боях з ворогом на півдні країни.

Письменник-дослідник визвольних змагань українського народу ХХ століття, президент історичного клубу ''Холодний Яр'' Роман Коваль у своєму виступі наголосив про історичну спадкоємність запеклої боротьби лицарів українського духу із жорстокою ордою північного сусіда. Завдяки самопожертві воїнів УНР, повстанців початку XX століття, сучасних мужніх героїв, котрі підхопили прапор холодноярців ''Воля України або смерть!'', Україна вистояла у минулих битвах з орками, переможе вона й нині.

Заходи із вшанування українських борців відбулися також у місті Кам'янка, що неподалік Холодного Яру. На приміщенні історичної будівлі, де у двадцятих роках ХХ століття відважні холодноярські повстанці ''служили'' у більшовицькому відділку міліції, підриваючи ворожу владу зсередини, начальник Черкаської ОВА генерал-майор Ігор Табурець відкрив пам'ятну дошку (на знімку).

Повстанці Холодного Яру стали не лише легендою завдяки своїй незламності та відвазі, - сказав у виступі Ігор Табурець, - а ще й прикладом для всіх наступних поколінь українських воїнів. Героїчна 93-та окрема бригада, що разом з іншими воїнами ЗСУ бореться з окупантами, іменується саме ''Холодний Яр''. Пам'ятаємо всіх наших героїв! І обстоюємо нашу волю, як і сотню років тому, зі зброєю у руках, із вірою у нашу велику Перемогу!

Представники військових підрозділів ЗСУ та ветерани російсько-української війни, які брали участь в урочистому дійстві, освятили зброю у Холодному Яру та присягнули помститися оскаженілому ворогу за загиблих побратимів.

Фото Черкаської ОВА.