На знімку: учасники саміту «Великої сімки».

Окрім глав держав і урядів ФРН, США, Великої Британії, Франції, Канади, Італії та Японії, участь у ньому беруть президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель. Також участь у саміті в онлайн-форматі взяв Президент України Володимир Зеленський. Він подякував державам «Великої сімки» за оборонну та фінансову підтримку України під час повномасштабного вторгнення рф та за послідовну санкційну політику стосовно країни-агресора.

Передусім учасники саміту запевнили, що країни «Великої сімки» продовжать підтримувати Україну. Прем'єри Великої Британії та Канади Борис Джонсон і Джастін Трюдо навіть записали окреме відео, у якому висловили солідарність з українським народом.

Однак одними розмовами лідери «Сімки «не обмежилися. Так, прем'єр-міністр Японії Кісіда Фуміо оголосив додаткові санкції проти росії, включаючи заборону на імпорт російського золота та обмеження для 70 фізичних осіб. Під час саміту Кісіда зазначив, що світ стоїть на роздоріжжі й проходить перевірку на здатність підтримувати міжнародний порядок, заснований на правилах. За його словами, такі структури, як Рада Безпеки ООН, не змогли достатньою мірою впоратися з поточною ситуацією.

Про заборону на імпорт золота з росії заявили також лідери Британії, Сполучених Штатів і Канади. Як повідомляє Укрінформ, раніше західні санкції проти росії не поширювалися на комерційні поставки золота, але багато банків, вантажовідправників і афінажні компанії перестали мати справу з російським дорогоцінним металом після початку вторгнення в Україну. Золото є найважливішим активом російського Центрального банку, який через санкції стикнувся з обмеженнями в доступі до своїх активів за кордоном.

Утім, Євросоюз ще обговорюватиме запровадження цієї заборони. Про це на саміті заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляє Reuters. Голова Європейської ради Шарль Мішель підтвердив, що ЄС готовий до впровадження обмежень проти російського золота, але не хоче при цьому завдати шкоди власній економіці. Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейський Союз також обговорює можливість включення золота в сьомий пакет санкцій проти росії у зв'язку з її вторгненням в Україну.

Зазначається, що золото становить вагому частку російського експорту: в 2021 році росія заробила на ньому майже 15,5 млрд доларів.

Фото зі сторінки у Твіттері Бориса ДЖОНСОНА.