Охочим здобути відповідний диплом доведеться скласти МКТ (магістерський комплексний тест з іноземної мови та права) або МТНК (магістерський тест навчальної компетентності).

Перший писатимуть юристи — охочі опанувати такі спеціальності, як «Право» та «Міжнародне право», на основі здобутого ступеня вищої освіти бакалавра, магістра чи освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста. Другий передбачено для спеціальностей галузей знань «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Публічне управління та адміністрування», а також «Міжнародні відносини» (крім спеціальності «Міжнародне право»).

Для реєстрації вступник має надіслати до приймальної комісії вишу електронною поштою чи з використанням іншого каналу зв’язку, визначеного закладом вищої освіти, скановані копії (фотокопії) своїх документів: заповненої заяви-анкети з інформацією, необхідною для оформлення екзаменаційного листка; документа, що посвідчує особу; облікової картки платника податків; довідки, виданої за місцем навчання, щодо планового завершення навчання та отримання диплома в рік вступу (у разі, якщо дані особи ще не вносили до Єдиної державної електронної бази з питань освіти); документа про здобутий ступінь вищої освіти — для тих, хто завершив навчання в минулі роки. Якщо вступнику через стан здоров’я необхідно створити спеціальні умови для складання тесту, він має надати відповідний медичний висновок за формою 086-3/о.

Під час реєстрації на МКТ та МТНК вступник має вказати місто або країну, де має намір пройти тестування. За її результатами учаснику на вказану в заяві-анкеті електронну адресу надішлють скановану копію екзаменаційного листка та реєстраційної картки. Оригінали зберігатимуть у приймальній комісії.

Для кожного, хто отримає екзаменаційний листок, на сторінці Українського центру оцінювання якості освіти створять особисту інформаційну сторінку — «Кабінет вступника», доступ до якої здійснюватиметься за номером екзаменаційного листка та зазначеним в ньому PIN-кодом.

Реєстрація на тестування триватиме до 18 липня. До 3 серпня його учасники отримають електронні запрошення-перепустки з адресою екзаменаційного центру, в якому відбудеться іспит.
Заплановано провести три сесії тестування: основну (10—17 серпня), додаткову (7—10 вересня) та спеціальну (29 вересня — 3 жовтня).

Такі іспити відбуватимуться не тільки в Україні, а й за кордоном — з огляду на величезну кількість вступників, які через війну виїхали за межі держави. Тимчасові екзаменаційні центри для складання МТНК та МКТ створять у Бельгії, Португалії, Австрії, Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччині, Великій Британії, Угорщині, ФРН, Франції, Чехії, Словенії. Щоправда, там пройти тестування можна буде лише під час основної сесії.

Потенційних магістрів та бакалаврів консультують за телефонами гарячої лінії МОН, яка працюватиме в період вступної кампанії, до 9 вересня 2022 року, за номером 0 (800) 50-45-70, а також за телефонами УЦОЯО — +38 (044) 486-09-62; 

+38 095 903 95 10 та урядової гарячої лінії — 1545 (для мешканців тимчасово окупованих територій — 0 800 50 44 25). Звернення приймають також за адресою електронної пошти — vstup2022@mon.gov.ua.