«Настав час не просто вести дискусію, а доходити до висновку, що країнам-агресорам, країнам, які розпочинають війну та чинять геноцид, — не місце у цивілізованих міжнародних організаціях, зокрема, в ОБСЄ та ПА ОБСЄ», — насамперед наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що «з огляду на безпеку як основу організації ОБСЄ, у ній не можуть брати участь люди, які руйнують цю безпеку».

Голова Парламенту акцентував, що Україна з нетерпінням чекає на потужну підсумкову декларацію, яку може подати Парламентська асамблея ОБСЄ у липні цього року.

«Не вважатиму війну повністю завершеною, якщо не буде справедливого вироку тому, хто здійснив цей акт агресії, і Україна не отримає компенсацію за рахунок агресора збитків, завданих нашій державі та народу», — зауважив Спікер Верховної Ради України та висловив вдячність Маргареті Седерфельт за «персональне рішення щодо призначення Спеціального доповідача щодо воєнних злочинів в Україні».

Окрім того, Голова Парламенту повідомив, що 14 квітня цього року Верховна Рада України звернулася до всіх парламентів світу з проханням визнати геноцид Українського народу: «Ми вдячні парламентам світу, які ухвалили такі рішення на підтримку України. І я проситиму й вас особисто використати весь свій авторитет, щоби й інші парламенти ухвалили аналогічні рішення, тому що для нас дуже важливе юридичне та політичне засудження росії за вчинені нею злочини».

«Хочу поновити запрошення ПА ОБСЄ приєднатися до Кримської платформи, щоби ми разом могли ще потужніше сприяти деокупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь», — закцентував під час зустрічі Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Президентка Парламентської Асамблеї ОБСЄ Маргарета Седерфельт висловила підтримку України та Українського народу: «Ми розуміємо, що зараз ви боретеся за ті цінності, які повністю поділяє ПА ОБСЄ, — за мир, за незалежність і за міжнародне право».

Вона також повідомила, що незабаром розпочнеться річна сесія ПА ОБСЄ: «Передбачаємо, що будуть довгі дебати щодо війни в Україні, тому що це буде головне питання».

Зі свого боку, Руслан Стефанчук наголосив, що «ми маємо знайти якийсь діалог, тому що непокаране зло повертається сторицею». «Знаю, що такий механізм запропонований і перебуває на розгляді вашого регламентного комітету — він не про вигнання, а про призупинення участі делегації у ПА ОБСЄ, якщо країна почала неспровоковану війну або вчинила акт геноциду», — зазначив Голова Верховної Ради України, акцентувавши, що це й може бути перший ступінь, з якого можна починати діалог.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук закликав ПА ОБСЄ присвятити підсумкову декларацію в липні темі загарбницької війни росії проти України

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час спільного брифінгу з Президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргаретою Седерфельт закликав ПА ОБСЄ присвятити підсумкову декларацію в липні темі загарбницької війни росії проти України.

«Також варто добитися справедливого рішення Міжнародного кримінального суду та інших інституцій щодо засудження рф за її злочини на території України», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він подякував ПА ОБСЄ за призначення Спеціального доповідача щодо воєнних злочинів в Україні й попросив докласти всіх зусиль, аби якомога більше парламентів визнали геноцид Українського Народу.

Зі свого боку, Президент ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт поінформувала, що відвідала Бучу та Ірпінь, тож змогла на власні очі побачити ті жахливі злочини, які вчинила рф.

«ПА ОБСЄ стоїть пліч-о-пліч з Україною з 2014 року, коли відбулася незаконна анексія Криму. Наступного тижня розпочинається щорічна сесія, на якій відбудеться обговорення головного питання порядку денного — війна росії проти України. Також внесено додаткове питання — військові злочини, які вчинені в Україні. Ми сподіваємося, що з усіх цих питань будуть винесені резолюції», — наголосила Президент ПА ОБСЄ.

За її словами, призначення Спеціального доповідача щодо воєнних злочинів в Україні — це свідчення рішучої налаштованості ПА ОБСЄ притягувати до відповідальності всіх винних за скоєні злочини, не залишати їх безкарними й демонструвати солідарність з Україною.

Маргарета Седерфельт поінформувала, що також призначила Спеціального представника з питань парламентської дипломатії в ПА ОБСЄ.

«Наш меседж, який ми хочемо послати світові, — що ми разом з Україною, що ми підтримуємо й що готові всіляко сприяти миру та безпеці», — підсумувала Президент ПА ОБСЄ.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України