Він нагадав, що сьогодні ми відзначаємо 26 річницю з моменту прийняття Основного Закону України, який заклав фундамент для будівництва та вектор розвитку нашої держави.

«Саме цей документ закріпив історичне право українців жити в незалежній, суверенній державі та розвивати справедливе громадянське суспільство. Суспільство, у в якому людина є найвищою соціальною цінністю, усі люди є вільні й рівні у своїй гідності та правах, а права і свободи є невідчужуваними та непорушними», — наголосив Спікер українського Парламенту.

Він висловив впевненість у стійкості та перемозі Українського народу у цій важкій війні.

«Ми вистоїмо. Цього разу ми маємо принципово іншу ситуацію — згуртований народ, готовий до боротьби, всебічна міжнародна підтримка та діюча Конституція як фундамент Української державності. Конституція, яка об'єднує всіх українців у прагненні самостійно вирішувати свою долю та визначати спосіб життя, будувати власну державу і бути рівноправною частиною відкритого світу, розвивати громадянське суспільство та жити за цивілізованими правилами», — підкреслив Руслан Стефанчук.

За його словами, сьогоднішня війна — «це війна за право жити за Конституцією, а не так, як скаже цар чи імператор».

«Це буде історична перемога, яка відкриє шлях до повноцінної реалізації конституційних положень про незворотність європейського та євроатлантичного курсу України. Курсу в напрямку цивілізації, а не варварства; розвитку, а не стагнації; майбутнього, а не минулого», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Він підкреслив, що надзвичайно важливий крок в цьому напрямі Україна зробила, отримавши статус кандидата в члени ЄС. Руслан Стефанчук зауважив, що для повноцінного входження України до складу ЄС спільними зусиллями потрібно подолати багато викликів, але «базисом цієї епохи залишатиметься Конституція України як суспільний договір вільних людей, які розділяють одні і ті ж цінності та принципи».

«У цьому була, є і завжди буде особлива роль Конституції, яку не може виконати жоден інший Закон чи документ. Роль об’єднання Українського народу в Українській Державі на Українській Землі», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Голови Верховної Ради України

Руслан Стефанчук розповів про очікування від саміту НАТО

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в етері телемарафону «UA разом» розповів про очікування від саміту НАТО, який стартує у Мадриді.

«Я хотів би, щоб домінуючими при прийнятті рішень стали слова з преамбули Північноатлантичного договору “прагнучи сприяти стабільності і добробуту в Північноатлантичному регіоні”», — закцентував Руслан Стефанчук.

Друге очікування, за його словами, цілком прагматичне — щоб російські бомби й ракети перестали безкарно руйнувати наші мирні оселі й вбивати цивільних громадян.

«Для цього нам потрібні ефективні засоби протиракетної оборони. Думаю, що країни НАТО могли й мали б забезпечити Україні хоча б таке базове право на самооборону», — наголосив Руслан Стефанчук.

Крім цього, він закликав учасників Саміту потужно відреагувати на терористичний акт у Кременчуці, який влаштувала рф напередодні Саміту.

«Це виклик НАТО і мені б дуже хотілося, щоб НАТО надало адекватну відповідь рф, країні — терористу», — закликав  Голова Верховної Ради України.

Також він закцентував на питанні надання Україні повноцінних гарантій, які б створили фундамент для безпеки України.

«Ми шукаємо механізм, як примусити росію поважати правила, за якими живуть народи світу», — підкреслив Руслан Стефанчук та додав, що для України особливо важливим та фундаментальним є розширення співробітництва та отриманням підтримки у сфері  інформаційної безпеки, енергетичної та кібербезпеки, безпеки на морі тощо.

Прес-служба Голови Верховної Ради України