Такий прогноз озвучив директор департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Олег Сідоров з посиланням на оцінки науковців.

"Зниження врожайності пояснюється дефіцитом вологи в ґрунті, - зазначив посадовець. - Її низький рівень особливо позначається на розвитку озимих на нинішньому етапі".

Утім, це тільки прогноз, наголошує Олег Сідоров. Скільки зберемо зерна, побачимо вже незабаром.

За його словами, жнива в регіоні розпочнуться наприкінці першої - на початку другої декади липня. Торік ранніх зернових намолотили понад 2,2 мільйона тонн за середньої врожайності 53,2 ц/га, уточнив керівник департаменту. Нині площі озимих приблизно такі самі, як у 2021-му. Однак урожайність очікується менша, відповідно скоротиться і валовий збір.

В Інституті кормів і сільського господарства Поділля НААНУ уточнили для "Голосу України" ситуацію з ранніми зерновими: приблизно третина площ цих культур перебуває у незадовільному стані. Причина стримування розвитку рослин - недостатня кількість вологи, її дефіцит відчувався на всіх етапах: під час посівної минулої осені, взимку і нині.

Вінницька область.