З нагоди Дня Конституції Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у Всеукраїнському Open Quiz: «Конституційна ніч в Парламенті», організованому Освітнім центром Верховної Ради України.

Олександр Корнієнко привітав усіх присутніх із цим важливим святом  та пояснив молоді в чому його особливість.

«Конституція — це теж закон, це важливий закон. Єдиний закон, який має в державі пряму силу. Він сильніший, ніж наші міжнародні зобов’язання, міжнародні договори, сильніший законів і підзаконних актів. Тому ми шануємо Конституцію», — зазначив Перший віцеспікер українського Парламенту та додав, що Україна була однією з перших країн в історії, на теренах якої з’явилася Конституція, Конституція Пилипа Орлика.

Він нагадав, що сучасна Конституція була прийнята 26 років тому в результаті «конституційної» ночі і сьогодні ми живемо та шануємо Конституцію, яка притаманна нашій незалежній сучасній державі.

За його словами, Україна завжди прагнула до створення власної Конституції, щоб жити за власним Законом, а не законами радянського союзу.

«Як наступні покоління Парламенту, ми вдячні тому скликанню, яке ухвалило Конституцію у варіанті, який був кращий та можливий на той момент. Потім Конституція, звичайно, переживала процеси зміни, і  більшість змін відбувалися на краще», — зазначив Олександр Корнієнко та додав, що зміни, внесені незаконним шляхом, завжди мають відторгнення в суспільстві, як це було у 2013 році, коли Революція Гідності повністю нівелювала незаконні зміни у головний документ країни.

Саме тому попередники заклали певні запобіжники, які не дозволяють вільно змінювати документ. І це, на думку Олександра Корнієнка, є надважливим.

 «Звичайно, є засадничі речі, які змінюються тільки на референдумах: тільки народ може вплинути на зміни, що стосуються прав людини, символів, речей, суверенітету України та територіальної цілісності.

Батьки-засновники прописали такі механізми, які змушують шукати серйозний політичний консенсус в суспільстві та у Верховній Раді. 300 голосів, які потрібні  на останнє голосування у Парламенті по змінам до Конституції, неможливі без консенсусу влади й опозиції. А це і є відображенням  певного консенсусу у суспільстві», — зазначив Перший віцеспікер Парламенту.

Він додав, що найголовніші голосування відбувалися саме за наявності таких домовленостей та спільної роботи всіх парламентських сил: голосування за євроінтеграцію, визначення шляху до НАТО, судова реформа. Вже давно обговорюються питання децентралізації та питання адміністративної реформи, які, на жаль, завадила завершити війна.

Крім того, Олександр Корнієнко зауважив, що саме у День Конституції варто підняти питання зацікавленості молоді політикою, яка має великий вплив на життя країни. 

«Нам потрібно не більша політизація, а повсюдніша політизація. В Україні завжди цікавилися політикою певні категорії населення, певного віку та соціального стану, і вони суттєво впливали на результати виборів. Молодь довгий час не розуміла, що у Парламенті потрібні не тільки люди поважного віку, а й молоді сили», — підкреслив Олександр Корнієнко. Переломний момент у цій ситуації, за його словами, настав у 2019 році, після виборів Президента України та парламентських виборів, коли молодь активно пішла у політику.

Перший заступник Голови Верховної Ради України закликав молодь ставитися до політики відповідальніше, вимогливіше, пропонувати свої ідеї, свої сили та таланти для власного зростання та зростання суспільства.

«Дякую вам всім за активність, за День Конституції. Перемоги всім нам, перемоги кожному з вас у житті. Бажаю, щоб якнайшвидше ми досягли перемоги в Україні і почали будувати країну мрій, у якій ми хочемо всі жити», — побажав насамкінець дискусії усім присутнім Олександр Корнієнко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України