Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд повідомила, що 28 червня Рада Безпеки збереться, «щоб обговорити звірства росії проти мирних жителів». «Ми повинні продовжувати притягувати Росію до відповідальності», - написала вона у Твіттері. Коли верстався номер, з огляду на різницю в часі не було інформації про перебіг засідання. Однак припустити загальну атмосферу легко. Цивілізований світ вкотре шокований черговий злочином держави-терориста. Атака на ТЦ в Кременчуку знову зробила головною темою світових ЗМІ широкомасштабну війну, яку рф веде не тільки з армією, а й з цивільним населенням України.

Навряд ракетний удар на торговий центр посеред дня, коли він був заповнений людьми, випадково збігся у часі з проведенням саміту G7. Кремлівці посилають партнерам України сигнал, що почуваються безкарними. Лідери G7, звичайно, відреагували на цей черговий теракт.

«Невибіркові напади на невинних мирних жителів є воєнним злочином. Президент росії путін і відповідальні особи будуть притягнуті до відповідальності. Сьогодні ми наголошуємо на нашій непохитній підтримці України в боротьбі з російською агресією. Будемо продовжувати надавати фінансову, гуманітарну, а також військову підтримку Україні. Ми не заспокоїмося, поки росія не закінчить свою жорстоку і безглузду війну з Україною», - йдеться у заяві «Групи семи».

«США разом із нашими союзниками та партнерами продовжуватимуть притягувати росію до відповідальності за такі звірства та підтримуватимуть оборону України», - пообіцяв у Твіттері президент США Джо Байден.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон звернув увагу, що цей жахливий напад «вкотре показав масштаб жорстокості та варварства» російського диктатора. «Путін повинен усвідомити, що його поведінка не зробить нічого іншого, крім як посилить рішучість, що Велика Британія і кожна інша країна G7 стоятимуть поруч з Україною стільки, скільки це потрібно», - сказав Джонсон, повідомляє «Голос Америки».

Президент Франції Еммануель Макрон відгукнувся на теракт в Кременчуку дописом українською мовою. «Обстріл росією торгового центру у Кременчуці - це повний жах. Ми поділяємо біль сімей жертв. І гнів перед лицем такої підлості», - написав він у Твіттері.

Президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що «на обстріл торгового центру, повного невинних людей, потрібно відповісти більшою військовою підтримкою України, Захисниці Європи».

Таку думку поділяє і президент Литви Гітанас Науседа, який назвав теракт «ганьбою для людства».

«Цей огидний злочин і звірства, вчинені російськими військами, не можуть і не залишаться безкарними. Канада продовжуватиме співпрацювати зі своїми партнерами, щоб притягнути до відповідальності режим путіна», - пообіцяв прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

З цим погоджується прем'єрка Естонії Кая Каллас.«Росія продовжує тероризувати мирних жителів і руйнувати життя в Україні. З цим не можна миритися - вони ніколи не зможуть перемогти, і воєнні злочинці постануть перед правосуддям.

А голова Європейської Ради Шарль Мішель переконаний, що атака на ТЦ - це російська тактика залякування, яка однак ніколи не спрацює.

Тим часом глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що необхідно повністю ізолювати росію та запровадити додаткові санкції. А ще він закликав припинити дзвонити путіну. «Настане день, коли винних буде притягнуто до відповідальності, а поки що припинімо телефонувати до кремля, вони мають бути повністю ізольовані, запроваджено додаткові санкції», - написав міністр.