У понеділок серед білого дня, за лічені хвилини до 16-ї години, у центральній частині Кременчука пролунали вибухи. З офіційних осіб першим про влучання у цивільний об’єкт індустріальної столиці Полтавщини повідомив начальник обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Майже одразу потому міський голова Кременчука Віталій Малецький доповнив цю інформацію таким повідомленням: «Ракетний удар по Кременчуку прийшовся у дуже людне місце, яке на 100 відсотків не має стосунку до військових дій. Є загиблі та постраждалі».

Зрештою з багатьох джерел, зокрема й від очевидців, стало відомо про те, що російська ракета влучили в найбільший торговельний центр Кременчука «Амстор». Виникла масштабна пожежа (на знімку), загальна площа якої, за інформацією рятувальників, сягнула 10 тисяч 300 квадратних метрів!

Ситуація ускладнювалася тим, що майже на половині цієї площі завалився дах величезного приміщення. Там одразу почали працювати рятувальники, медики та вибухотехніки. Постраждалим, які дістали травми, ушкодження і опіки різного ступеня тяжкості, надавали допомогу просто на місці. Найтяжчих із них оперативно доставляли до медичних закладів.

На гасінні пожежі тільки професійних вогнеборців із підрозділів Головного управління ДСНС в області задіяли понад сотню. Вони використовували два десятки одиниць спецтехніки. Їм допомагали бійці місцевої пожежної охорони довколишніх громад, фахівці з інших структур. Сюди прибув також пожежний поїзд «Укрзалізниці». Водночас тривала рятувальна операція, до якої долучилися працівники ДСНС із кількох сусідніх областей.

На воєнний злочин, скоєний рашистами в Кременчуці, ще по гарячих у всіх значеннях цього слова слідах відреагував Президент Володимир Зеленський. Він зазначив: «Окупанти вдарили ракетами по торговельному центру, де була понад тисяча цивільних. ТРЦ палає, рятувальники займаються гасінням пожежі, кількість жертв неможливо навіть уявити. Жодної небезпеки для російської армії. Жодної стратегічної цінності. Лише намагання людей жити нормальним життям, що так злить окупантів. Росія продовжує виміщати своє безсилля на звичайних громадянах. Сподіватися на адекватність і людяність з їх боку марно».

Згодом у своєму зверненні до співвітчизників і світової спільноти глава держави надав деякі уточнення. «Перед оголошенням повітряної тривоги там була майже тисяча осіб, — сказав Володимир Зеленський. — На щастя, наскільки відомо на цей час, багато встигли вийти, їх встигли вивести. Але всередині ще залишалися працівники і частина відвідувачів».

Ракетний удар по ТЦ у Кременчуці Президент України назвав «одним з найбільш зухвалих терористичних актів в історії Європи». І додав: «Ударити ракетою по такому об’єкту можуть тільки абсолютно відморожені терористи, яким не має бути місця на землі. І це не помилкове попадання ракет. Це прорахований російський удар саме в цей торговельний центр». У згаданому зверненні Володимир Зеленський зазначив, що встановити кількість жертв поки що неможливо», але «втрати можуть бути значними».

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов поінформував, що того дня на цивільних об’єктах Кременчука вибухнули дві ворожі ракети. Одна з них влучила в торговельний центр, інша — у міський стадіон. За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, котрий у понеділок прибув на місце трагедії, ракета, яка прилетіла в «Амстор», мала 900 кілограмів(!) вибухівки.

Інформацію про варварську зброю та боєприпас, яким було вражено торговельний центр у наддніпрянському місті, надали також у Повітряних силах ЗСУ. За словами їх речника Юрія

Ігната, в цьому випадку йдеться про рекету Х-22, випущену з важкого бомбардувальника далекої дії Ту-22М3 з території Курської області росії.
Начальник ОВА Дмитро Лунін наголосив на тому, що споруда ТЦ «майже повністю згоріла й завалена». За таких обставин розбирати її рятувальникам доводиться дуже обережно, щоб знайти там кожне тіло. За словами Дениса Монастирського, частину загиблих, вочевидь, ідентифікуватимуть за результатами ДНК-експертизи...

В обласній прокуратурі повідомили, що за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, уже відкрито кримінальне провадження. Досудове розслідування за процесуального керівництва прокуратури ведуть співробітники Управління СБУ в Полтавській області.

Водночас на території розташованого поблизу місця трагедії готелю «Дніпровські зорі» почав діяти мобільний пункт поліції. У ньому можна отримати чи надати інформацію правоохоронцям про перебування в ТЦ «Амстор» під час вибуху ракети родичів і знайомих. З цього приводу варто звертатися також за телефоном гарячої лінії 098-739-26-30.

До речі, бузувірський удар по цивільному об’єкту в Кременчуці в традиційному для себе геббельсівському стилі вже прокоментували й самі рашисти. Деякі їхні офіційні особи та пропагандисти розродилися черговою примітивною брехнею про «постановочний» характер світлин і відео з місця трагедії, оскільки, мовляв, їхні автори «переплутали» торговельний центр із... заводом.

Однак такий словесний туман, звісно, не затулив очі на те бузувірство представникам усього цивілізованого світу. Зокрема, свою заяву з приводу ракетного удару по кременчуцькому ТЦ зробили лідери держав «Великої сімки», котрі саме того дня завершували зустріч у Німеччині.

У ній, зокрема, наголошується: «Ми, лідери G7, рішуче засуджуємо мерзенний напад на торговельний центр у Кременчуці. Ми разом із Україною оплакуємо безневинних жертв цього жорстокого нападу. Невибіркові напади на мирних жителів є військовим злочином. Президент росії путін та інші винні будуть притягнуті до відповідальності».

Підтверджуючи «непохитну підтримку України», лідери «Великої сімки» запевнили, що їхні країни продовжуватимуть надавати українцям фінансову, гуманітарну, а також військову підтримку. «Ми не заспокоїмося, поки росія не закінчить свою жорстоку й безглузду війну з Україною», — підкреслюється в заяві очільників G7.

Рішучий осуд воєнного злочину в Кременчуці та непохитну підтримку нашої держави вже особисто засвідчили у своїх висловлюваннях президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, президент Франції Емманюель Макрон й інші впливові особи.

Уранці 28 червня аварійно-рятувальні роботи та ліквідація наслідків ракетного удару по ТЦ «Амстор» тривали. Рятувальники розібрали завали орієнтовно на половині площі ураження. Безпосередньо на місці події начальник ОВА Дмитро Лунін повідомив журналістам про 18 загиблих. Але з-під завалів продовжували діставати фрагменти тіл... На той час було відомо також про 59 постраждалих і 36 безвісти зниклих. Зрозуміло, що ця інформація уточнюватиметься та доповнюватиметься.

28 червня футбольний клуб «Кремінь» оприлюднив повідомлення про пошкодження будівлі й автобуса на території міського стадіону, куди потрапила друга ракета рашистів. Цей осередок влучання розташований за понад 800 метрів(!) від першого. Тож згадані «високоточні» ракети рашистів із такою «точністю» могли вразити фактично будь-який цивільний об’єкт у центральній частині великого міста, де мешкають понад 200 тисяч осіб...

Полтавська область.

Фото з сайту ОВА.