На знімку: після підписання меморандуму між Швецією, Фінляндією, Туреччиною під час саміту НАТО у Мадриді.

Тобто Туреччина, Фінляндія та Швеція домовилися про конкретні кроки, виконання яких стане гарантією вступу скандинавських держав до Альянсу. Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у тексті меморандуму, який три країни підписали на полях саміту НАТО.

Туреччина передусім вимагала депортувати її політичних біженців з цих двох країн та зняти з неї ембарго на продаж зброї, запроваджений через участь у сирійській кампанії та військову співпрацю з рф. У меморандумі вказується, що Швеція й Фінляндія погодилися розглядати заявки Туреччини про депортацію чи екстрадицію, беручи до уваги розвідувальні дані, надані Анкарою. Три країни дійшли згоди й у питанні торгівлі зброєю.

Для України важливо, що Швеція та Фінляндія стануть членами НАТО за пришвидшеною процедурою - їм не доведеться виконувати План дій щодо членства, який раніше був обов'язковим. В Альянсі побоюються, що час, який потрібен для виконання ПДЧ, використає росія для чергових провокацій. Для нашої країни це шанс у майбутньому швидко зблизитися з НАТО.

Водночас тема України на саміті НАТО у Мадриді залишається надзвичайно актуальною. Зокрема, учасники саміту обговорюють створення трастових фондів для підтримки нашої обороноздатності.

Крім того, як повідомляв "Голос України", лідери НАТО під час зустрічі у Мадриді ухвалять ключові рішення, зокрема нову Стратегічну концепцію, яка визначить росію найбільшою загрозою, а також заходи зі зміцнення політики стримування та оборони Альянсу та збільшення допомоги для України. Зокрема, йдеться про посилення східного флангу НАТО - зараз там налічується майже 40 тисяч військових. Найближчим часом через загрозу з боку росії їхню кількість доведуть до 300 тисяч.

Фото зі сторінки у Твіттері Єнса Столтенберга.