Їх кількість в останні дні значно зросла. З 25 по 29 червня з різних платформ базування ворог випустив по наших населених пунктах понад 130 ракет. Про це повідомив у розмові з Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі та Начальником штабу оборони Великої Британії адміралом сером Тоні Радакіном Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Щодо ситуації на фронті, то, за словами Залужного, сьогодні район активних бойових дій починається на півночі Харківської області і закінчується на лівому березі Дніпра, в районі населеного пункту Василівка. Він констатував: на українській землі триває запекла боротьба, масштабів якої світ не бачив із часів Другої світової.

«Ми не маємо права перекласти цю війну на наших дітей. Ворога потрібно знищити тут і зараз, інакше він не зупиниться. І ми це можемо зробити. Наші люди готові ціною власних життів захистити свою державу і своїх дітей, але нам потрібно більше зброї і боєприпасів», — звернувся Головнокомандувач ЗСУ до колег із США та Великої Британії.

У свою чергу очільник МОУ Олексій Резніков повідомив на своїй сторінці у ФБ про старт ще одного проекту за підтримки Великої Британії — курсу базової загальновійськової підготовки військовослужбовців ЗСУ.

Сьогодні основна увага зосереджена на підготовці фахівців із застосування артилерійських систем великого калібру, реактивних систем залпового вогню, засобів ППО, систем розмінування тощо. Навчання відбуваються у Великій Британії, Італії, Литві, Польщі, Словаччині, Словенії, Франції та ФРН.

З квітня підготовку до застосування та експлуатації озброєння і військової техніки іноземного виробництва за кордоном пройшли тисячі військовослужбовців Збройних Сил України.
Вони вже опанували артилерійські системи калібру 155 мм М777, FH-70, САУ М109, «Цезар» та PzH 2000, РСЗВ M142 HIMARS, САУ «Краб», а також значну кількість бойових броньованих машин М113, FV-103, Bushmaster, Senator, Mastiff, 
Husky та Wolfhound.

«Ми вчимося. Вчимося швидко. Так само швидко ми опануємо авіацію та інші види високотехнологічного озброєння. Хто в цьому сумнівався, вже змінив свою думку», — пише міністр.
Зокрема, він зазначив, що західні партнери надають нам надважливу підтримку не тільки у політичному, дипломатичному та військово-технічному напрямах. Сьогодні на озброєння нашої армії надходить сучасна потужна техніка і зброя. Та, про яку ще кілька місяців тому ми могли тільки мріяти. Вона здавалась недосяжною. Як колись Stinger, Javelin, NLAW, які вже стали звичними для наших захисників і захисниць.

Фото Макса Левіна.