Цьогорічний вишкіл української скаутської організації «Пласт» тривав три дні (з 24 до 26 червня), повідомив старший пластун Ден Жарков. І в ньому взяли участь 106 дітей від 11 до 18 років з Волинської, Донецької, Івано-Франківської, Львівської, Київської та Закарпатської областей.

Жили пластуни в наметах, їжу готували на вогні, самі змайстрували рукомийники, разом навчалися, гралися та відпочивали.

«Я пластую вже 11 років. Сюди ми приїхали на вишкіл практичного пластування. Тут я на другому рівні, тобто вище за деяких інших дітей, і можу їх чогось навчити. Вчитиму готувати різні страви. Особисто для мене бути пластуном — велика честь, особливо в цей час. Вишкіл для мене також є можливістю відволіктися від сирен, новин і просто виїхати в гори», — розповів пластун Данило Гавкалюк.

А ось вимушений переселенець із Донецької області Назар Патратій до «Пласту» вступив три місяці тому. Хлопець розповів: «Коли я приїхав до Ужгорода, ми зупинилися вдома в однієї родини, де дочка була пластункою. На той момент «Пласт» активно збирав гроші на Збройні Сили України різними методами — волонтерством і фандрейзингом. Дівчина грала в гурті «Пласту», тож і я долучився до нього: грав на гітарі цілий вишкіл, тобто впродовж весни. Загалом ми зібрали понад 100 тисяч гривень для ЗСУ!»

Старший пластун і комендант табору Ден Жарков розповів, що такий вишкіл організовують щороку для кожної групи окремо, але цьогоріч зробили спільні збори для дітей із кількох міст. Пластунів готують до життя на природі, тут вони будують різні споруди, ночують у наметах. Багато навичок для цього їм дає отакий короткий триденний вишкіл, під час якого вони можуть всього навчитися.

Варто додати, що у таборі діє чіткий розклад: о 7-й ранку пластуни прокидаються, далі — руханка, вмивання і сніданок. Після — заняття, де вчать майструвати та надавати медичну допомогу. Потім обід, різноманітні ігри, співи. А ввечері — вогник або ватра: це внутрішні посиденьки в гуртках, де вихователь розмовляє з дітьми, питає, що сподобалося, а що ні; діти обмінюються думками і так зближуються. Ватра — це загальнотаборове велике вогнище, де діти можуть співати, гратися, кричати, відпочити. Після цього вони приводять себе до ладу і йдуть спати.

Усе просто, але як захоплює! Особливо дітей з великих міст.

Ужгород.
Фото з сайту «Закарпаття онлайн».