У цьому запевнив генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти та науки України Олег Шаров під час дискусії «Вступна кампанія-2022: чи готові держава, виші та абітурієнти?», що відбулася в Українському кризовому медіа-центрі.

«Уся мережа тимчасових екзаменаційних центрів погоджена з обласними військовими адміністраціями, належним чином все контролюватиметься», — зазначив він. У районах, де може бути безпосередня небезпека (передусім артилерійських обстрілів), тестування не проводитимуть. У населеному пункті, в якому не було загроз за кілька днів до тесту, а потім вони в останню хвилину з’явилися, тестування не відбуватиметься, учасникам доведеться піти на додаткову сесію в іншому населеному пункті. Такі ризики є.

Через російську агресію і небезпеку авіаційно-ракетних ударів стовідсотково безпечних місць в Україні сьогодні немає, визнав Олег Шаров, проте МОН обіцяє зробити все можливе, щоб мінімізувати ризики при проведенні вступних іспитів та організації навчального процесу.

Складати НМТ абітурієнтам безпечніше, ніж за старою схемою під час війни писати ЗНО, переконує Олег Шаров.

По-перше, на відміну від минулих років, тепер складати тестування доведеться лише один раз, а не чотири-п’ять — з кожного обраного предмета. По-друге, під час таких іспитів намагатимуться уникати великого скупчення людей, тому за однією адресою НМТ складатимуть 50—60 потенційних студентів, а не 180, як у пунктах проведення ЗНО. Це дасть змогу оперативніше реагувати на виникнення небезпечних ситуацій.

Обов’язковою умовою для організації такого центру є наявність укриття, куди в разі оголошення повітряної тривоги зобов’язані спуститися усі учасники тестування та інструктори. Тестування в цьому разі перервуть і продовжать уже після скасування повітряної тривоги. «Якщо тривога буде дуже тривалою і не дасть змогу завершити іспит того ж дня, тестування вважатиметься таким, що не відбулося, а його учасникам доведеться пройти НМТ ще раз — під час основної чи додаткової сесій», — уточнив Олег Шаров.

Основна сесія НМТ відбудеться протягом 18 липня — 4 серпня, проте з міркувань безпеки МОН не оголошуватиме, в які дні та в які зміни вона відбуватиметься. Про це буде повідомлено безпосередньо учасникам тестування через інформаційні сторінки.

Він не виключив, що результати НМТ можна буде використовувати для зарахування до вишів і протягом трьох наступних років, проте остаточно це питання буде врегульовано лише після затвердження нових правил вступу. «Що стосується використання результатів ЗНО 2019, 2020 та 2021 років під час нинішньої вступної кампанії, то абітурієнт має право використовувати результати НМТ 2022 року і результати ЗНО трьох минулих років фактично в будь-якій їх комбінації, — зауважив Олег Шаров. — Проте є певні обмеження, коли людина складає НМТ, але хоче один предмет поміняти на оцінку ЗНО. Це можна зробити, але за однієї умови — різниця в результатах має бути не більш як 15 балів».

«Батьків найбільше турбує безпека дітей», — зауважила під час дискусії співголова ГО «Батьки SOS» Олена Бондаренко, і передусім питання наявності та належного обладнання укриттів у школах, вишах і центрах тестування. Таку інформацію МОН мало б активніше доносити суспільству.

Обговорили й підготовку вишів до початку навчального року, який за рекомендацією Міносвіти має стартувати в серпні. Міністерство радить «провадити освітній процес максимально наближено до традиційного формату». На думку заступника голови Профспілки працівників освіти і науки України Ольги Чабанюк, навчання варто починати у змішаному режимі, очно-дистанційному. За її словами, з обладнанням укриттів в окремих закладах освіти є проблеми, а крім того, в гуртожитках багатьох вишів нині мешкають переселенці, тож розмістити студентів з інших міст просто ніде.

P. S. Міністерство освіти рекомендує керівникам вишів «розглянути можливість початку освітнього процесу в 2022/23 навчальному році для здобувачів фахової передвищої, вищої освіти старших курсів орієнтовно з 15 серпня 2022 року». Новий навчальний рік «для здобувачів освіти перших курсів закладів фахової передвищої освіти на основі базової середньої освіти» стартує орієнтовно 15 серпня, на основі повної загальної середньої освіти — орієнтовно 15 вересня, але не пізніше 1 жовтня 2022 року, «для здобувачів освіти перших курсів магістратури на основі вищої освіти — орієнтовно 1 жовтня 2022 року». Про це йдеться у листі МОН «Про підготовку до початку та особливості організації освітнього процесу в 2022/23 навчальному році» від 27.06.2022 № 1/7035-22.

ДОВІДКОВО

Станом на 29 червня майже 166 тисяч абітурієнтів підтвердили намір складати НМТ під час основної сесії, з них 147 771 — в Україні, майже 18 000 — за кордоном.