Майбутні студенти коледжів, що вступають після 9 класу, уперше подаватимуть заяви до навчальних закладів в електронному вигляді.

"Вступні процедури максимально спрощено і переведено в цифровий формат, - каже науковий співробітник центру "ОсвітАналітика" Київського університету імені Бориса Грінченка Євген Ніколаєв. Однак усім зрозуміло, що цьогорічна вступна кампанія буде надзвичайно складною, і університети та коледжі відчують зменшення кількості абітурієнтів. Щоправда, ніхто не знає, в яких масштабах".

Частина потенційних вступників, які через війну виїхали в інші регіони чи за кордон, можливо, вирішать продовжити навчання саме там. Найскладніше буде навчальним закладам, нещодавно переміщеним з окупованих територій. "Таких лише серед коледжів - 87, - додає Євген Ніколаєв . - Вступники не розуміють, за якою, власне, адресою відбуватиметься очне навчання у цих закладах, коли тимчасово окуповані території звільнять".

Складно і освітнім закладам, які пережили окупацію. "Ми обійшлися лише розбитими вікнами та дверями, знищеними комп'ютерами та мультимедійним обладнанням, - розповідає Володимир Альохін, директор Немішаївського фахового коледжу НУБіП України, розташованого на Київщині. - Завдяки допомозі НУБіП, інших наших партнерів та друзів уже її поновили". Коледж готує фахівців за 11 актуальними спеціальностями - від ветеринарів і харчових технологів до фінансистів. Нині тут займаються обладнанням укриттів, закривають мішками з піском вікна перших поверхів, проводять інші роботи. "Батьки бояться відпускати дітей на навчання в інші міста, доки на території України ведуться бойові дії, а ми пояснюємо, що робимо все необхідне, щоб убезпечити усіх учасників освітнього процесу", - каже Володимир Альохін.

Даються взнаки і проблеми з документами. "На жаль, через війну й порушену логістику діяльність Центрів надання адміністративних послуг дещо обмежена, і наші абітурієнти не можуть вчасно отримати внутрішній паспорт, - зазначає Володимир Альохін. - А без нього навіть створити електронний кабінет вступника неможливо. Можна реєструватися за свідоцтвом про народження, але інколи електронна база ці дані не пропускає, "зависає". Сподіваюся, найближчим часом буде внесено зміни до нормативних документів, і цю проблему розв'яжуть".

Інфографіка центру ОсвітАналітика.