Із такою законодавчою ініціативою виступив народний депутат Олексій Гончаренко. Для цього в Верховній Раді він уже зареєстрував проект змін до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за зґвалтування та сексуальне насильство дітей (№ 7511).

"Напади на цивільне населення та цивільні об'єкти, невибіркові напади, умисні вбивства цивільних осіб, сексуальне насильство, незаконна депортація або примусове переміщення цивільного населення - це далеко неповний список злочинних діянь загарбників проти цивільного населення нашої країни, зокрема й дітей", - вказується у пояснювальній записці, яка супроводжує документ.

Незважаючи на численні заклики міжнародних інституцій неухильно дотримуватися норм міжнародного права, кількість злочинів, вчинених російською федерацією проти дітей України збільшується з кожним днем. Станом на 19 травня 2022 року, за інформацією Офісу Генпрокурора, загинула 231 дитина та постраждали ще 427. В умовах міжнародного збройного конфлікту діти як окрема категорія осіб користуються особливим захистом, гарантованим нормами усіх галузей міжнародного права. Утім, ґвалтування та інші форми сексуального насильства проти наших дітей, вчинені російськими військовослужбовцями, нині вже є злочинами множинної кваліфікації.

У чинному законодавстві нашої країни за злочини проти статевої свободи та недоторканості передбачена кримінальна відповідальність та покарання у вигляді позбавлення волі. Так, згідно зі статтями 152 та 153 Кримінального кодексу за зґвалтування та сексуальне насильство, вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди, можуть позбавити волі на строк до десяти-п'ятнадцяти років. Максимальне покарання за вчинення цих злочинів щодо малолітніх осіб - довічне позбавлення волі. Але покарання за вчинення цих злочинів шляхом підбурювання чи видання наказу в умовах воєнного стану, якщо вони спричинили смерть малолітнього або інші тяжкі наслідки, чинним законодавством не передбачається.

Тому О. Гончаренко пропонує посилити кримінальне покарання за підбурювання до вчинення таких злочинів чи відання наказу в умовах воєнного стану.