Експерти застерігають щодо можливого економічного колапсу та істотного зниження рівня життя.

Без притоку висококваліфікованих робітників цього не вдасться уникнути.

За даними Центральної асоціації німецьких ремесел (ZDH), нині в агенціях із працевлаштування зареєстровано понад 150 тисяч вакансій. І хоча далеко не всі компанії звернулися до агентств, але, за попередніми оцінками Асоціації, у країні бракує загалом 250 тисяч робітників. Про це повідомила прес-служба ZDH.

Кельнський інститут економічних досліджень (IW) днями оприлюднив інформацію, що існує велика потреба в кваліфікованих робітниках, зокрема в галузі будівництва, яке досі відзначалося найстабільнішими економічними показниками. Тут ситуація різко погіршилася, роботи на багатьох будовах зупиняються. В автомайстернях бракує запасних частин. Відсутня сировина та продукція від промислових постачальників. Терміново потрібні електрики, майстри в галузі сантехнічних робіт, опалення та кондиціонування повітря.

Франц Ксав'єр Петерандерль, президент баварських ремесел, застерігає: «Якщо ми не вживемо контрзаходів якомога швидше, то є ризик не лише провалу енергетичного переходу, а й масового економічного спаду».

Тим часом питання браку кваліфікованих робітників стане однією з головних тем Мюнхенської міжнародної виставки ремісників (Internationale Handwerksmesse), яка відкриється у середу. Анонсовано, що восьмого липня федеральний канцлер Олаф Шольц має намір зустрітися тут з представниками асоціацій ремісників німецької економіки.

Асоціація ремісників закликає державу надати більшу підтримку цій галузі. Наголос робиться на професійному навчанні. Адже знайти нині хорошого майстра вкрай важко. І ця проблема стосується не лише приватних компаній, вона також уповільнює таку необхідну країні реструктуризацію економіки.

За даними ZDH, брак кваліфікованих робітників загрожує реалізації низки проектів, здійснити які має намір федеральний уряд. Це, зокрема, захист клімату та житлове будівництво. «Якщо політики не посилять професійну освіту, не залучать до неї якомога більше молоді, - заявив президент ZDH, - то втілити проекти в життя не вдасться. Компаніям потрібно значно більше кваліфікованих майстрів, щоб у майбутньому можна було гарантувати реалізацію великих політичних та екологічних проектів», - зазначив він.

Берлін.