«Хай Америка завжди пам'ятає, що має частину території - Аляску, і хай вона, коли намагається розпоряджатися ресурсами за кордоном, перш ніж це робити, подумає, що нам є що повернути», - заявив під час дискусій на засіданні нижньої палати парламенту володін і застеріг, що москві є чим відповісти.

Трансляція пленарного засідання відбулася 6 липня у прямому ефірі на офіційному сайті держдуми. Ще далі пішов віце-спікер петр толстой, запропонувавши провести на Алясці референдум. «Вони проголосують», - запевнив нащадок класика російської літератури Льва Толстого, відомого, до речі, своїми протестами проти війни 1905 року.

Ще раніше член комітету держдуми з освіти анатолій вассерман заявляв, що Аляску росія може повернути у разі розпаду США.

Історія питання така: у 1867 році росія продала Аляску США за 7,2 мільйона доларів. Коли під час Кримської війни загострилися стосунки з Британією, росіяни дійшли висновку, що Аляску простіше продати. Про існування нафти тоді ніхто не знав. Як запевнив вассерман, «довелося дати американським політикам хабарі, щоб вони купили Аляску».

У росії нині мода на територіальні претензії до сусідів. Першим подав приклад владімір путін, взявшись за перерозподіл України. Депутат московської думи сергій севастьянов запропонував провести «демілітаризацію» і «денацифікацію» Прибалтики, Польщі, Молдови та Казахстану.

Схоже, путін започаткував своєрідний конкурс: хто найбільше налякає західний світ і отримає шанс замінити його на посаді президента. В'ячеслав володін є серед претендентів, навіть прізвище співзвучне для продовження курсу путінського фашистського режиму - він володін ставленик.

Погрожуючи забрати Аляску і провести там референдум, російські парламентарії забули одну дрібничку: бюджет одного лише штату Каліфорнія більший за бюджет росії. Але вони всі - володіни, як запевнив один із депутатів держдуми.