Раніше це можна було зробити через банки чи відділення зв'язку. Однак філії фінансових установ та "Укрпошти" у регіоні припинили діяльність через тиск та мародерство з боку рашистів. І в споживачів після цього залишилася єдина "лазівка": перекидати плату за світло, газ, воду через карткові рахунки. Для цього верифікація (підтвердження особи) платника банком відбувалася через Вайбер. Але нині у краї російські загарбники заглушили і Вайбер, і Ютуб, а тому система електронних платежів для херсонців остаточно стала недоступною.

Колабораціоністська "влада" стверджує, що це зовсім не проблема. А оплату за комуналку буцімто треба вносити в рублях рф через філії підсанкційних російських банків, які от-от відкриються в Херсоні. Однак для власників житла це може виявитися марною витратою своїх кревних. Адже Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) нещодавно розповсюдила офіційну заяву. А в ній застерегла: трансфери через рахунки фінустанов, не ліцензованих НБУ, як оплата за компослуги зараховуватися не буде. Тож не будуть вважатися погашеними й борги за них. І після неминучої деокупації Херсонщини з цими боргами доведеться розбиратися окремо самим споживачам,  адже "расєюшка" їх не відшкодовуватиме.

Найдошкульніше платіжна криза в Херсоні вдарила по кондомініумах. Згаданим об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків треба оперативно усувати несправності внутрішніх систем, оплачувати вивезення сміття. І це саме ті послуги, які не можна відкласти ні на день, якщо не хочеш опинитися по вуха у побутових відходах чи втонути у воді, що ринула з дірявої труби. Голови ОСББ тимчасовий вихід зі скрути знайшли: обходять власників квартир і просять за можливості вносити комірне готівкою у чому завгодно -- хоч у рублях, хоч у гривнях. Потім цією готівкою розплачуються за витратні матеріали та послуги -- до банку вона не потрапляє. Але після повернення на Херсонщину порядку та законності повернуться й перевірки фінансової дисципліни суб'єктів господарської діяльності. І головам кондомініумів доведеться відзвітувати, які суми та в якій валюті вони отримували, а також куди вони "розлетілися". А це може бути складно.

Херсонська область.