Він огидний усім цивілізованим націям, інакше не було б такої «безпрецедентної підтримки нашої країни в Японії» (цитую Сергія Корсунського, Надзвичайного і Повноважного Посла України, з яким днями спілкувався в Токіо).

Щоразу згадую слова дипломата, коли відвідую офіс Японського фонду майбутніх поколінь (англ. JOF -- Japan Offspring Fund) у Сайтамі, центрі префектури в агломерації Токіо. З кінця червня нинішнього року час від часу ця затишна триповерхова екобудівля стає схожою на штаб місії українських журналістів.

У Сайтамі вже не один рік існує цей «Український дім» -- лише без офіційної вивіски на вході. На третьому поверсі розгорнуто великий синьо-жовтий прапор. Під ним мало не щодня відбуваються зустрічі або інтерв’ю, обговорення планів чи підготовка публікацій... Тут у попередні роки багато допомагали й у час війни допомагають дітям у районах поблизу зони відчуження Чорнобильської АЕС.

Четверо запрошених JOF до Сайтами українських медійників і громадських діячів з делегації національної творчої спілки (НСЖУ) та Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» недаремно називають свою діяльність у Японії місією. Насправді так воно і є, бо в цій ситуації йдеться не про традиційне редакційне відрядження, а радше про відповідальну роль, яку виконують посланці спілки.

Одного дня, а саме 4 липня, гостями JOF були, приміром, відомі артисти (до слова, фонд - неприбуткова організація, яку очолює активний громадський діяч, редактор японського журналу Джунічі Ковака). Завітав сюди зірковий українець скрипаль Олег Криса, який живе в США. А недавно побувала з концертами в Україні японська музикантка Чіє Савада.

«Справжньою несподіванкою від команди пана Джунічі став набір з п’яти кольорових листівок (на знімку), -- поділилася враженнями учасниця делегації засновниця ВБФ «Журналістська ініціатива» Людмила Мех. - На світлинах – українські журналісти, які виконують професійний обов’язок в умовах війни. Якщо на гаджет завантажити код із листівки – лунатиме гімн українських журналістів. Особливість набору в тому, що його виготовили для благодійного аукціону. Гроші з продажу листівок також спрямують на допомогу медійникам».

Інтерес до гостей з України в Сайтамі відчутний навіть з того, що з артистами й представниками преси зустрічалися перші особи префектури та мерії. Колеги з місцевих медіа поширили інформацію про прийдешню мистецьку подію, а молода репортерка видання «Сайтама сімбун» Аска Іто, домовившись про ексклюзивне інтерв’ю з гостями-журналістами, підписала листа українським словом «Дякую».

Тетяна Калиновська, головна редакторка обласної газети «Черкаський край» і очільниця обласної організації НСЖУ, поцікавилася в японки, яка так доречно вживає українські слова: «Вивчаєте українську мову?» У відповідь Аска витягла зі своєї мініатюрної сумочки самовчитель розмовної української. «Я вже місяць її вивчаю, – похвалилася колега. – Мрію колись побачити Київ і скуштувати страви української кухні». Звісно, що в колеги з Сайтами вмить з’явилося четверо друзів у Києві й Черкасах. Принагідно згадалося, що український борщ віднедавна внесено до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. «Ми нагодуємо вас і борщиком з пампушками, і вареничками, і налисничками з сиром, – пообіцяла зворушена пані Тетяна. – Ласкаво просимо!»

Своїми щирими друзями українці називають і представників японської компанії GREEN COOP, що має офіс у місті Фукуока, на півдні Японії. Рада директорів цієї структури, бізнесові інтереси якої лежать в аграрній галузі (здавалося б, далекій від інформаційної сфери), вирішила в час російсько-української війни надати журналістам дружньої країни фінансову допомогу, що обчислюється десятками тисяч американських доларів. Так компанія відреагувала на звернення національної творчої спілки та її партнерського об’єднання ВБФ «Журналістська ініціатива». У Посольстві України в Японії 5 липня відбулася урочиста церемонія: GREEN COOP нагороджено дипломом і почесним знаком НСЖУ.

Незабаром відбудеться візит медійної групи до міста Фукуока. Гості готуються побувати в мерії, подякувати японцям за всебічну підтримку України та її громадян. Журналісти мають намір зустрітися і поспілкуватися з краянами в регіоні, в якому створено й зареєстровано громадську організацію, названу «Українська асоціація префектури Фукуока». Днями цю префектуру відвідає посол України в Японії Сергій Корсунський.

Сергій ШЕВЧЕНКО,
заслужений журналіст України, секретар НСЖУ.

Сайтама (Японія).

На знімках: делегація українських медійників і громадських діячів у Посольстві України в Японії з представниками компанії GREEN COOP;
спілкування зі скрипалем Олегом Крисою.

Фото автора.