Черга - ще й нагода поспілкуватися.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Івано-Франківщина дала прихисток майже 150 тисячам внутрішньо переміщених осіб. Міграція триває: хтось із них повернувся вже додому чи переїхав за межі області, а тим часом щодоби з охоплених вогнем регіонів прибувають нові біженці. Переїжджають і громадські організації з півдня та сходу країни, й уже в нових умовах підтримують своїх земляків. Так само Прикарпаття стає одним з центрів реабілітації важкохворих військовослужбовців. Наявних закладів з надання фахової допомоги недостатньо. Тепер додаються й релоковані реабілітаційні центри.

Як донеччани допомогу роздавали

За понад чотири місяці війни біженці відчули вагому підтримку місцевих благодійних організацій. Саме вони взяли на себе тягар допомоги переселенцям з охоплених активними бойовими діями регіонів. А тут на Прикарпаття завітали представники Донецької обласної організації осіб з інвалідністю. Вони привезли для внутрішньо переміщених осіб засоби гігієни.

"Спільно з центром комплексної реабілітації "Донбас" під егідою Мінсоцполітики та за підтримки міжнародної організації Save the Children реалізуємо проект "Реагування на надзвичайні ситуації для задоволення основних потреб та потреб захисту постраждалих від конфлікту та переміщених дітей та їхніх сімей в Україні", - розповіла директорка центру Світлана Фоміна (на знімку). - На Івано-Франківщині нам допомагають з координацією роботи працівники департаменту соціального захисту. Долучився й представник Національної асамблеї людей з інвалідністю України в області Микола Макар. Адже проектом передбачено й допомогу особам з інвалідністю".

Волонтери благодійної організації заздалегідь сформували пакети із засобами гігієни й роздали їх у порядку живої черги. По допомогу потягнувся немалий ланцюжок, адже таких переселенців, які залишилися без елементарного, тепер багато. Тож будь-яка підтримка доречна.

Така жива черга - ще й нагода спілкуватися, обговорити якісь нагальні потреби. Та не тільки скаржитися на життя-буття (мабуть, своя важка історія є в кожного), а й поділитися якимись маленькими радощами.

Приміром, переселенка зі Слов'янська Ірина Фіцик за час перебування в Івано-Франківську встигла вишити бісером рушник. І таку красу вирішила подарувати своїм землякам з Донеччини, які привезли допомогу.

Подумалося, що не тільки спогадами про обстріли, важку евакуацію та адаптацію на новому місці хочеться жити, а й скрашувати час доторком до прекрасного. Звісно, думки про війну, зруйновані долі та втрачене майно ніколи не покинуть, але ж доводиться якось виходити з того стану апатії, емоційного колапсу. Мистецтво якраз допомагає в цьому процесі.

"Ми хочемо перевезти з Краматорська на Прикарпаття весь наш центр "Донецьк", - принагідно каже Світлана Фоміна. - Якраз мали розмову з цього приводу з головою військової держадміністрації Світланою Онищук".

Чергова зустріч відбулася 7 липня в обласній клінічній лікарні за участю Світлани Онищук, Світлани Фоміної, гендиректора ОКЛ Остапа Грищука та медичного директора закладу Андрія Яворського. Прибув і Микола Макара. Спільно обговорили різні організаційні питання щодо допомоги внутрішньо переміщеним особам та роботи реабілітаційного центру.

Проект реалізують і в Болехівській тергромаді. Донецькі доброчинці передали біженцям 60 ящиків гігієнічних наборів. Світлана Фоміна оглянула колишній гуртожиток у селі Тисів. Він давно не використовується та потребує капітального ремонту, але задля благої справи й попрацювати не важко.

"Робота філії центру "Донбас" на території Прикарпаття сприятиме реалізації місцевих програм з реабілітації внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО, ООС та інших вразливих категорій громадян. Важливо й те, що з реалізацією проекту громада отримає додаткові робочі місця для мешканців. Так само будуть надходження до місцевого бюджету", - зазначає болехівський міський голова Іван Яцинин.

Громадський простір "Я - Маріуполь"

Із Донеччини на Прикарпаття прибуло багато внутрішньо переміщених осіб. Лише з Маріуполя в Івано-Франківську оселилися майже три тисячі переселенців. Тож неспроста тут відкрили благодійний центр "Я - Маріуполь". Громадський простір постав за сприяння міжнародних партнерів. На офіційне відкриття завітали міські голови Вадим Бойченко і Руслан Марцінків.

"Відкриваємо вже сьомий такий центр, щоб допомогти маріупольцям, які втратили все у своєму рідному місті, - зазначив Вадим Бойченко. - Тепер головне, щоб вони не втратили віру в себе й відчули підтримку".

"Ми були надзвичайно вражені тим, що на відкриття центру прийшло багато наших земляків, - повідомила нашому власкору керівниця центру Юлія Григор. - А малечі стільки - наче дитячий садок! Для них тут є обладнаний ігровий простір. Співробітники - всі маріупольці. Так легше порозумітися, перейнятися проблемами наших відвідувачів. Цей зворотній зв'язок, коли ми всі пережили жахіття окупації і краще розуміємо одні одних, дуже важливий".

У центрі можна отримати харчові продукти та засоби гігієни, медикаменти. Усе - абсолютно безплатно, зокрема медичні та психологічні послуги. Нині відвідувачі найбільше потребують заспокійливих засобів. Звісно, можливості не безмежні, тож Юлія Григор запрошує до співпраці мешканців Івано-Франківська, щоб посильною працею долучитися до підтримки маріупольців та полегшити їхню адаптацію на новому місці.

Івано-Франківська область.

Світлана Фоміна (праворуч): "Мистецтво допомагає реабілітації".

Із координацією допомагав і Микола Макар (у центрі).
Фото автора.

Міські голови Вадим Бойченко і Руслан Марцінків (зліва направо).
Фото з відкритих джерел.