Руслан Стефанчук: «Весь виступ вірного друга України переривали оплески.

Безкомпромісна підтримка та єдність — те, що ми сьогодні вкотре відчули.

«У цих стінах, у будівлі Парламенту, б’ється серце європейського парламентаризму. Яка ж радість бачити у цій залі прапор ЄС разом з Українським стягом. 12 зірок на блакитному тлі є символом єдності та надії. І цей прапор об’єднує нас від Парижа до Києва, від Києва до Брюсселя», — ці слова Жерара Ларше й у моєму серці. 

Україна зробить усе, аби стати повноправним членом Євросоюзу — наш союзник.

Жерар Ларше ще раз наголосив, що Сенат Франції та національні парламенти Європи будуть пліч-о-пліч з Україною у найближчі місяці: від статусу кандидата до затвердження рішення про вступ до ЄС. 

Я вдячний за цю позицію та за те, що Франція готова нам допомагати у довгостроковій перспективі на всіх рівнях, включно з військовим».

З офіційної сторінки Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука у Фейсбуці.

Верховна Рада внесла зміни до Держбюджету-2022 та ухвалила в цілому ще сім законопроектів

Пленарне засідання 9 липня 2022 року.

Перед зверненням Голови Сенату Французької Республіки Жерара Ларше до українського парламенту вступну промову виголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Насамперед Руслан Стефанчук висловив вдячність за теплий прийом місяць тому під час робочого візиту, а також за те, що Жерар Ларше так швидко відгукнувся на його запрошення відвідати Україну.

«У цей складний час ваша підтримка має величезне значення для всього українського народу. Висловлюємо від імені парламенту глибоку вдячність Франції за мобілізацію підтримки держав-членів Європейського Союзу для надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. Для українського народу досягнення повноправного членства в Євросоюзі – це стратегічна мета», – наголосив глава українського парламенту.

Руслан Стефанчук також повідомив, що напередодні разом із Жераром Ларше підписав Декларацію про наміри щодо парламентського партнерства між Верховною Радою України та Сенатом Франції: «Це черговий крок, направлений на поглиблення та зміцнення двосторонніх зв’язків між нашими державами». Глава українського парламенту також зауважив, що нещодавно у Швейцарії було представлено масштабний план відновлення України: «Ми розраховуємо на активну участь Франції у реалізації цього плану».

«Ми високо цінуємо військово-технічну допомогу, яка надходить від вашої держави, і особливо вдячні за передачу важкого озброєння, зокрема САУ CAESAR», – акцентував Руслан Стефанчук і подякував за активні зусилля та лідерство Франції у запровадженні санкцій проти росії, ухвалення шостого пакета санкцій Європейського Союзу та вагому гуманітарну допомогу.

«Вкрай важливо посилювати тиск на агресора та демонструвати йому, що єдність цивілізованого світу залишається на найвищому рівні», – резюмував Голова Верховної Ради України та запросив особисто Жерара Ларше та делегацію Сенату Франції взяти участь у саміті Кримської платформи.

Голова Сенату Французької Республіки Жерар Ларше насамперед наголосив, що для нього, а в його особі – Сенату та Парламенту Французької Республіки, велика честь виступати у залі Верховної Ради України.

«Це справді велика честь бути сьогодні в цих стінах, які є символом ваших державних інститутів, у той час, коли доля вашої країни пишеться кривавими літерами війни. Хвилина мовчання, яку ми щойно мали всі разом, нагадує нам про це. Жертовність ваших дочок і ваших синів вписується кожного дня в жорстку реальність, яку ми мусимо всі усвідомлювати і якої ми маємо бути причетні», – сказав він, висловивши від імені Сенату Французької Республіки та всієї французької нації шану Україні як спадкоємиці давньої історії у самому серці європейського континенту, зауважиши, що в цій багатовіковій історії у нас є спільна королева Анна Ярославна.

Голова Сенату висловив шану Збройним Силам та всьому українському народу, «який повстав, щоб відкинути рабство, яке хотіла нав'язати йому росія». «Українці завдяки своїй мужності сьогодні є джерелом поваги та натхнення для всіх країн, які їх підтримують», – наголосив Жерар Ларше, зауваживши, що у цьому спротиві також дуже багато важать державні інститути, безперервність демократії, міцність структур держави та її територіальних громад. «У найгірших випробовуваннях ви зберегли політичний режим, який поважає прерогативи парламенту та авторитет його дорадчих повноважень», – зауважив Голова Сенату.

Звернувшись до теми членства України у Європейському Союзі, Жерар Ларше нагадав, що саме тут, у позначеній історією залі, Президент Зеленський, Прем’єр-міністр Шмигаль і Голова Верховної Ради Стефанчук підписали 25 лютого, коли здавалося, що Україна ось-ось впаде, заявку про отримання статусу кандидата на членство в ЄС. «Яка воля! Який символ! 25 лютого. Того дня в цій залі у непевному світлі вікон, закритих мішками з піском, у той час, коли ваша країна зазнавала нападу та облоги, писалась історія. Європейська Рада 24 червня одностайно ухвалила рішення, так, одностайно і одноголосно, шановні колеги, рішення  визнати вашу країну кандидатом до ЄС. Ми пишаємося тим, що це змогло відбутися за головування Франції в Європейському Союзі», – наголосив він, зауваживши, що нині дуже радий бачити в сесійній залі європейський прапор поруч з українським.

«Вам говорили і повторювали, що шлях до інтеграції у Європейський Союз буде довгим. І я знаю, що ви повністю усвідомлюєте труднощі, які постануть. Але це жодним чином не применшує масштаб прийнятого 24 червня рішення», – зазначив Жерар Ларше, запевнивши, що Французький Сенат і інші національні парламенти Європи будуть опліч з Україною до затвердження рішення про її вступ до ЄС.

«Робер Шуман, один з батьків-засновників Європи, казав: «Європа не зможе і не повинна бути суто економічним і технічним проектом. Їй потрібна душа – гуманістичний ідеал». І ця душа, цей гуманістичний ідеал сьогодні  втілений українським народом», – сказав він.

Запевнивши, що Франція продовжить допомагати Україні стільки, скільки це буде потрібно у довгостроковій перспективі на всіх рівнях, включно з військовим, Жерар Ларше зауважив, що Україна має невідкладно отримати змогу захищатися на рівних у протистоянні з агресором.

Також Голова Сенату зазначив, що коли агресор має спокусу зробити ставку на втому у підтримці України Францією та Європою або на розкол, то це означає, що однією ногою він уже став на шлях поразки. «Друзі українці, будьте переконані, що з кожним новим злочином, свідомо вчиненим проти мирного населення, з кожним новим жахом, скоєним проти вашого народу, з кожним новим містом-мучеником наша рішучість допомагати вам відроджується з новою силою і стає ще стійкішою», – запевнив Жерар Ларше, висловивши переконання у неминучому визволенні України.

Верховна Рада 244 голосами ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (№ 7523), який передбачає збільшення видаткової частини держбюджету на 80,9 мільярда гривень.

Доповідач, народний депутат Михайло Лаба повідомив, що ці кошти пропонується спрямувати на соціальну допомогу (5,7 мільярда гривень), субсидії на житлово-комунальні послуги  (3,3 мільярда гривень), виплати внутрішньо переміщеним особам (32,3 мільярда гривень), виплату пенсій (32,3 мільярда гривень), фінансування програми підтримки фермерів та сільгоспвиробників (1,5 мільярда гривень), фінансування Фонду розвитку підприємництва (4 мільярда гривень), надання доступних кредитів «5-7-9%» (4 мільярди гривень), субвенції місцевим бюджетам на відновлення критичної інфраструктури (1,6 мільярда гривень). У законопроекті також пропонується врегулювати питання щодо надання державних гарантій для реалізації інвестпроектів щодо функціонування та розвитку залізничного транспорту.

Для фінансування цих видатків, зокрема, планується залучити понад 4 мільярди гривень внутрішніх запозичень та 75,4 мільярда гривень зовнішніх, а також збільшити надходження грантової допомоги від Європейського Союзу на 1,5 мільярда гривень.

В цілому 279 голосами ухвалено й законопроект про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі», який стосується послуг, необхідних для ефективного управління державним боргом та гарантованим державою боргом, залучення, обслуговування і погашення запозичень під державні гарантії, здійснення правочинів із борговими зобов’язаннями та державними деривативами.

Ще один ухвалений в цілому законопроект – про державну реєстрацію геномної інформації людини (№ 4265), особливо актуальний під час воєнних дій, адже відбір біологічних зразків осіб, які проходять військову службу, за потреби допоможе забезпечити  їхню ідентифікацію. Під час підготовки документа до другого читання Комітет з питань правоохоронної діяльності запропонував: замінити термін «База даних геномної інформації людини»  на «Електронний реєстр геномної інформації людини»; вдосконалити положення щодо відбору біологічного матеріалу для проведення державної реєстрації геномної інформації та переліку відомостей, які підлягають внесенню до Електронного реєстру; встановити, що відомості, які містяться в Електронному реєстрі, є інформацією з обмеженим доступом та не підлягають оприлюдненню; привести зазначений законопроект у відповідність до Закону «Про захист персональних даних».

Народні депутати 276 голосами ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель (№ 6485). Ці зміни, зокрема, спрощують процедуру розгляду заявки на часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності, а також передбачають можливість поетапного фінансування проектів термомодернізації. Водночас правила термомодернізації споруд забороняють часткове утеплення фасаду та вимагають системного підходу до всього будинку.

Ухвалений у цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря (№ 5339) передбачає встановлення чітких процедур та прозорих відносин для суб’єктів господарювання, державних органів та громадськості у сфері видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, скорочення суб’єктами господарювання адміністративних витрат при підготовці документів для отримання дозволу на викиди, а також зменшення корупційних ризиків.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту (№ 7255). Цей документ спрямовано на вдосконалення законодавчих механізмів захисту цивільного населення і територій у разі надзвичайних ситуацій та воєнних дій, об’єднання всіх сил та засобів цивільного захисту країни, а також на забезпечення дотримання норм міжнародного гуманітарного права, передбачених Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року та Додаткових протоколів до неї. Законопроект, зокрема, врегульовує порядок маркування розпізнавальними знаками (емблемами), визначеними Конвенцією, будівель та споруд, транспортних засобів, які підпадають під дію норм міжнародного гуманітарного права в особливий період, визначає порядок видачі особам, які підпадають під дію норм міжнародного гуманітарного права, посвідчень та розпізнавальних знаків (емблем), визначених Конвенцією, а також порядок ідентифікації загиблих із числа учасників воєнного конфлікту та цивільного населення та здійснення їхнього поховання.

Парламентарії підтримали в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про засади державної регіональної політики» (№ 5323), яким встановлюється єдина система документів стратегічного планування регіонального розвитку, посилюється зв’язок між Державною і регіональною стратегіями розвитку та документами стратегічного планування розвитку територіальних громад, запроваджується обов’язковість розроблення сільськими, селищними, міськими радами стратегій розвитку територіальних громад. «Законопроект передбачає створення єдиної геоінформаційної системи, на основі якої в онлайн-режимі здійснюватиметься моніторинг і оцінка відновлення та розвитку кожної громади й регіону», – повідомив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Законопроект про внесення змін до розділу VI «Прикінцевих та перехідних положень» Бюджетного кодексу України (щодо посилення гнучкості місцевих бюджетів та підвищення оперативності прийняття рішень, № 7426, який також ухвалено в цілому, передбачає спрощення бюджетних процедур в умовах воєнного стану для прийняття органами місцевого самоврядування управлінських рішень, зокрема, щодо спрямування бюджетних котів на  першочергові потреби.

У першому читанні підтримано законопроекти: про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України (№ 7441-1) та про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів України щодо врегулювання процедури обміну осіб як військовополонених (№ 7436-д).

Парламентарії 279 голосами підтримали зміни до Постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (№ 7535), які передбачають відкликання народного депутата- колаборанта Олексія Ковальова зі складу Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

Більше фото тут.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.