«Для гарантування забезпечення потреб українського війська ми наважились на безпрецедентний крок і наразі переїжджаємо в новий офіс і налагоджуємо виробництво комплексів PD-2 у Польщі, спільно і за підтримки наших партнерів», - йдеться на сторінці фірми в соціальних мережах.

Це вже черговий переїзд «Укрспецсистемс». Нагадаємо, що в перші дні повномасштабної війни росії проти України київський офіс фірми був частково пошкоджений в результаті обстрілу, що спонукало керівництво фірми ухвалити рішення про переїзд до тимчасових офісів та виробничих майданчиків у західних областях України.

"Укрспецсистемс" займається розробкою і виробництвом комплексів БПЛА, наземних станцій управління та корисного навантаження. Продукція компанії раніше охоплювала комплекс БПЛА планерного типу PD-1, компактний тактичний коптер PC-1 зі змінними корисними навантаженнями, а також лінійку термостабілізованих платформ з різними камерами для коптерів і літаків. Тепер головним фірмовим продуктом став багатоцільовий розвідувальний безпілотний комплекс PD-2 з радіусом польотів понад 200 кілометрів. Для цього типу безпілотника не завжди потрібна злітна смуга - він має можливість злітати вертикально. Вітчизняний БПЛА працює на двигуні внутрішнього згоряння, а сумарна протяжність маршруту польоту PD-2 (на одному баку) може сягати 1000 і більше кілометрів. Дрон може працювати у повітрі до 12 годин, його камери, що спроможні автоматично відстежувати переміщення цілей, мають п'ятикратний оптичний зум на тепловізорі, а на денній камері - збільшення до 30 крат. Вітчизняний БПЛА може чітко визначати координати об'єктів у кадрі на відстані понад п'ять кілометрів. В PD-2 розробник використовує військові стандарти зв'язку з псевдовипадковим перелаштуванням робочої частоти, що убезпечує літальний апарат від придушення як навігації, так і каналів керування. До складу кожного такого комплексу, окрім дрона, входить також пересувна наземна станція.

Фонд «Повернись живим» придбав 10 безпілотних комплексів компанії «Укрспецсистемс».

А тим часом у Польщі залишається 16 днів до завершення збору коштів на «Байрактар» для України, оголошеного публіцистом Славоміром Сєраковським. Учора ополудні було зібрано 10.867.219 (із необхідних 22.500.000) злотих, а приєдналися до неї майже сто тисяч благодійників. До акції закликають долучитися також українців, які перебувають у Польщі. Аби мобілізувати наших співгромадян приєднатися, голова Фонду «Наш вибір» Мирослава Керик створила в рамках акції С. Сєраковського «скарбничку» під назвою: «Українці в Польщі купують «Байрактар» для України». Українська активістка написала, зокрема, звернувшись до співгромадян, котрі з різних причин опинилися в Польщі: «Проживаємо в Польщі тимчасово та на постійній основі, але всім серцем - ми з Україною, тому купимо «Байрактар» для України!» Упродовж двох годин від моменту створення «скарбнички» 20 осіб перерахували 1990 злотих.

Ініціатор збору коштів вважає, що полякам треба постаратися купити «Байрактар», щоб відправити його в Україну до 24 серпня - Дня Незалежності.