Наслідки ворожих обстрілів Краматорська.                          

Фото Донецької ОВА.

Краматорськ: «прильоти» спонукають городян евакуюватись

Пошкодження семи житлових будинків та двох об’єктів інфраструктури — такими були наслідки недавнього удару росіян по Краматорську. Цього разу окупанти застосували проти цивільних ракету Торнадо-С з осколково-фугасним зарядом.

Удари по містах, розташованих у відносному тилу, — навмисний вибір росіян, які намагаються посіяти серед мешканців паніку. У цих злочинних планах ворога Краматорськ видається особливо ласою мішенню, оскільки це тимчасовий адміністративний центр області. За таких умов подальше перебування цивільних у місті стає дедалі небезпечнішим, і представники гуманітарних штабів закликають людей до негайної евакуації.

Евакуаційні автобуси з обласного центру вирушають до міста Покровська, звідки люди прямують далі, до Дніпра та Львова. Усі перевезення організуються безплатно.

Нині в Україні підготовлено майже 400 тисяч місць для розміщення внутрішньо переміщених осіб. Тож від людей необхідно лише завчасно подбати про власну безпеку та безпеку своїх близьких і наважитися на виїзд. З усім іншим їм обіцяють допомогти гуманітарні штаби.

Бахмут: одна з найгарячіших точок у регіоні

Щонайменше шість людей дістали поранень унаслідок обстрілу військами рф ринку в місті Бахмуті. Цього разу росіяни поцілили «Ураганами» у ринок та будівлі приватного сектору. Пошкоджень зазнали крамниці, приміщення на ринку, п’ятиповерховий житловий будинок.

Зараз росіяни не полишають спроб встановити контроль над розташованим поблизу адміністративного кордону з Луганщиною містом Сіверськом та просунутися в напрямку Бахмута. Ворог усіляко намагається захопити

Бахмут, з якого відкривається шлях на міста Слов’янсько-Краматорської агломерації.

Загарбники нищать цивільну інфраструктуру, гатять по містах із важкої артилерії та РСЗВ, утім, усі їх спроби оволодіти Бахмутом залишаються марними. Військовослужбовці ЗСУ дають гідну відсіч ворогові. Не в змозі протистояти нашим захисникам, російські терористи виміщають свою лють на мирних жителях, завдаючи їм дедалі нових страждань.

Мар’їнка, Гродівка, Іванівка: горять хліби...

Ворожі обстріли призводять не лише до руйнувань будівель, загибелі та поранень мирних мешканців. Унаслідок ударів з артилерії, ракетних систем та з літаків військ рф на Донеччині горять поля.

Лише впродовж доби обстріли, вчинювані російськими терористами, призвели до знищення в сільськогосподарських районах 70,5 гектара пшениці. Рятувальникам довелося ліквідувати чотири пожежі на сільгоспугіддях, які виникли внаслідок ворожих прильотів. Пшениця палала й за межами села Іллінка Мар’їнської громади та у Краматорському районі за межами села Стародубівка

Кількома днями раніше вогнем, спричиненим атаками військ рф, були знищені посіви пшениці поблизу селища Гродівка та села Іванівка Покровського району. Російські війська застосували проти мирного населення реактивну систему залпового вогню «Смерч» і поцілили у пшеничне поле та в житловий квартал. Один зі снарядів влучив у дитячий майданчик, на якому незадовго до обстрілу перебували діти. Малеча, яка за кілька хвилин до того гралася в піску, дивом не по-страждала.

Інші випущені РСЗВ боєприпаси поцілили в поле із пшеницею. На місці працювала слідчо-оперативна група та вибухотехніки. За фактом воєнного злочину відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 ККУ (Порушення законів та звичаїв війни).

Вугледар: мешканці ховають своїх рідних і сусідів на подвір’ях

Могили поблизу дитячих гойдалок, пристрої для збору дощової води, снаряди в асфальті біля під’їзду — такий нині вигляд мають вулиці та подвір’я Вугледара, по якому рашисти гатять із РСЗВ та артилерії.

«Тих, хто загинув унаслідок ворожих обстрілів, ховаємо власноруч ось тут, біля церкви, оскільки до цвинтаря не дістатися», — пояснюють мешканці прифронтового міста появу захоронень поблизу багатоповерхівок.

Долати випробування, що випали на долю жителів Вугледара, допомагають представники гуманітарних штабів. Щодня вони розвозять гуманітарні вантажі по різних районах міста та збирають інформацію про найгостріші потреби жителів.

Власне, потреби в людей одні й ті само: в умовах липневої спеки завжди потрібна питна вода. А ще доводиться поповнювати запаси продуктів та ліків, оскільки у прифронтових умовах ані магазини, ані аптеки не працюють.

Дефіцит води, що загострився влітку, люди час від часу долають ще й завдяки дощам. Місцеві мешканці встановили просто на даху багатоквартирного будинку водовловлювачі та збирають живильну вологу.

Біля під’їздів розташовані «польові кухні». Хтось із мешканців склав вогнище з цеглин, а дехто використовує мангал. Утім, навіть на нетривалий час розташуватись біля такої кухні, аби приготувати обід, буває смертельно не-безпечно: обстріли навколо міста не вщухають, і нерідко трапляються прильо-ти куль та снарядів просто на подвір’я. Жителі показують свіжі воронки від снарядів та доріжки, всипані осколками.

Водночас, хоч небезпека і присутня в місті всюди, далеко не всі городяни погоджуються евакуюватися подалі від Вугледара. Люди старшого віку кажуть, що не почуватимуться комфортно, виїхавши за сотні кілометрів від власних домівок, де провели все своє життя. Але кулі та осколки снарядів, що падають поруч із домівками, здатні завдавати біди... Через випадки загибелі людей імпровізоване кладовище, розташоване на дитячому майданчику, стає дедалі більшим. Тут уже понад 20 поховань. Захоронення почалися 12 березня, а остання могила датована 19 червня.

Авдіївка: місто тримає стрій завдяки щоденній допомозі доброчинців

В Авдіївці, яка безперервно перебуває під вогнем російських військ, день у день масштаби руйнувань сягають дедалі жахливіших розмірів. Тут досі залишаються тисячі мешканців, зокрема й люди старшого віку, які потребують допомоги й піклування.

Одна з проблем прифронтової Авдіївки в тому, що через щоденні обстріли російських військ тут не залишилось аптек. Проте потреба в медикаментах різного спрямування серед містян залишається гострою. Зважаючи на це, благодійні фонди «Синтез України» та «Я Допомагаю», за участі народного депутата України Святослава Юраша, привезли для Авдіївської центральної міської лікарні вантаж медикаментів. Ліки для прифронтової громади виділило керівництво Київської клінічної лікарні на залізничному транспорті № 2 філії «Центр охорони здоров’я» АТ «Укрзалізниця».

Окрім того, волонтери цих благодійних фондів допомогли в доставці в Авдіївку будівельних матеріалів.

Представники Авдіївської міської військової адміністрації висловили вдячність київським доброчинцям за надану ними важливу допомогу. Хлопці підтвердили, що й у подальшому надаватимуть свою підтримку мешканцям Авдіївки у вирішенні гуманітарних питань.

Цими ж днями до Авдіївки було передано продуктові набори для городян від фонду Ріната Ахметова. За участю співробітників міської військової адміністрації і волонтерів також було зібрано й пофасовані пакунки з харчами, які передавали Волонтерська спілка «Поруч», Громадська організація «Промінь ІФ», Коаліція «На лінії зіткнення», Міжнародний штаб допомоги українцям (МШДУ), ГО «Гідність Донбасу» та багато інших доброчинців. Усі вони щодня допомагають авдіївцям, доправляючи до прифронтового міста гуманітарні вантажі.

Донецька область.


У Покровському районі снаряд поцілив у дитячий майданчик, на якому незадовго до обстрілу гралися діти.

Фото Національної поліції Донеччини.


Доброчинці доправили гуманітарний вантаж до прифронтової Авдіївки.

Фото Авдіївської МВА.