Представники управління інформації та зв’язків з громадськістю електростанції побували у населених пунктах Маневиччини Волинської області, що межують із Вараською громадою, зустрілися зі старостою Костюхнівського старостинського округу Оксаною Зінчук. Разом із нею атомники побували в костюхнівських ліцеї (на знімку), дитячому садку, медичній амбулаторії, що перебуває на завершальній стадії ремонту, але частково функціонує.

Нещодавно в селі модернізовано систему водопостачання — розконсервовано колишні свердловини та пробурено нові. Відтак ті господарі, що не мають власних свердловин, отримали можливість провести водопровід.

Оксана Зінчук розповіла, що гроші, котрі надходили на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження електростанції, спрямовувалися на ремонт доріг, школи, клубу.

Загалом з 2016 року Костюхнівським старостинським округом освоєно майже 2,4 млн грн субвенції.

Як зауважила староста, селяни позитивно ставляться до атомної енергетики, багато хто з них працює на РАЕС, а молодь розглядає енергогенеруюче підприємство як можливе місце майбутньої роботи, обираючи для навчання профільні виші або ж профтехучилище електростанції.

Сьогодні, в час війни, костюхнівці як ніколи згуртовані та надають посильну допомогу українським військовим. Зокрема, жінки готують консервацію, тушкованку для бійців.  Також надають прихисток переселенцям з тимчасово окупованих територій.

Як зазначив голова Маневицької територіальної громади Олександр Гаврилюк, до якої належать села Костюхнівка, Вовчицьк, Колодії, коштом вищезгаданої субвенції тут зроблено чимало — водопровід, дороги, освітлення. Олександр Гаврилюк відзначив, що співпрацює з головою Вараської територіальної громади як представником Асоціації міст-супутників АЕС України в питаннях стосовно врегулювання цін на електроенергію для мешканців зони спостереження РАЕС, будівництва ділянки дороги, яка є одним із шляхів евакуації, тощо.

Селищний голова запросив представників Рівненської АЕС на одне із засідань виконкому громади для діалогу щодо планування спільних дій у мирному майбутньому.

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.

Фото надано автором.