Верховна Рада підтримала постанову про надання згоди на призначення Президентом Андрія Костіна на посаду Генерального прокурора. "За" проголосували 299 народних депутатів.

Після представлення представником Президента у Конституційному Суді України Федором Веніславським кандидатури на посаду Генерального прокурора, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук надав Андрію Костіну слово для виступу.

Андрій Костін насамперед наголосив на необхідності забезпечити невідворотність покарання для кожного, хто вчинив воєнний злочин, а особливо для представників політичного та військового керівництва російської федерації, які віддавали накази на вторгнення в Україну та надалі організовують і контролюють ведення бойових дій. "Саме тому прокурори мають забезпечити належне процесуальне керівництво в усіх таких провадженнях. Надалі вже українське правосуддя за участю прокурорів притягне до відповідальності злочинців на рівні нашої юрисдикції. А Міжнародний кримінальний суд, з яким важливо постійно поглиблювати співпрацю, забезпечить повноцінне розслідування вчинених військовослужбовцями та керівництвом російської федерації злочинів", - зазначив він.

На думку новобраного Генпрокурора, державна зрада та колабораційна діяльність - це не менше зло, ніж розпалювання війни, тому відповідальність для кожного, хто працював на ворога, має бути також невідворотною, і особливо це стосується перевертнів у погонах.

Порушивши тему боротьби з корупцією, А. Костін наголосив, що ключовим для держави органом, діяльність якого спрямована на боротьбу з корупцією у найвищих ешелонах влади, є Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Тож він невідкладно призначить визначеного за результатами конкурсного відбору переможця на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, який має забезпечити її повноцінне функціонування.

Після надання згоди на призначення А. Костіна на посаду Генпрокурора парламентарії підтримали рішення про дострокове припинення його депутатських повноважень.

Зазначимо, що під час голосування за надання згоди на призначення Президентом Генпрокурора у сесійній залі перебував Володимир Зеленський.

Також парламентарії 293 голосами обрали народну депутатку Ольгу Совгирю на посаду судді Конституційного Суду України.

Народні депутати 312 голосами ухвалили в цілому законопроект про внесення зміни до пункту 10-2 розділу ХІІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про виконавче провадження" щодо виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану (№ 7531), згідно з яким на період дії воєнного стану зупиняється вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Також у цілому підтримано законопроект про внесення змін до Закону "Про споживче кредитування" щодо врегулювання простроченої заборгованості на період дії воєнного, надзвичайного стану (№ 7414), яким забороняється вчиняти дії щодо стягнення простроченої заборгованості щодо осіб, які беруть участь у відсічі збройної агресії рф, членів їх сімей та найближчого оточення. "Відтепер під час дії воєнного стану та упродовж шести місяців після його припинення або скасування кредитодавцям та колекторським компаніям заборонено стягувати борги із споживчого кредитування. Не можна буде більше турбувати наших захисників і надсилати текстові, голосові та інші повідомлення. Стосуватиметься заборона військовослужбовців і членів їхніх сімей, близьких осіб, представників, спадкоємців, поручителів, майнових поручителів та третіх осіб. Це дозволить нашим бійцям спокійно виконувати своє завдання із захисту України та кожного з нас", - зазначила народний депутат Олена Шуляк ("Слуга народу").

Ухвалений у цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні (№ 7465-1) спрямований на адаптацію законодавства України та повноважень Національного банку до нових реалій війни, що дозволить забезпечити ефективне функціонування фінансового сектору та пом'якшити негативні тенденції на ринку фінансових послуг. Законопроект підтримали 273 парламентарія.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану (№ 7315). Цим документом запроваджується додаткове повідомлення учасників судового процесу про розгляд справи з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, в тому числі з використанням мобільного додатка "Дія", та отримання через відповідний додаток в електронній формі судового рішення по справі, виконавчого документа, виданого у формі електронного документа, особою, що є стороною по справі. І хоч надання в такому вигляді інформації не матиме статусу офіційного повідомлення, проте учасник судового процесу буде поінформований і зможе в подальшому вжити необхідних заходів для захисту своїх прав та інтересів, в тому числі отримати офіційну інформацію про рух справи, про судові рішення у справі, ознайомитися з матеріалами справи.

У цілому ухвалено новий закон про акціонерні товариства (№ 2493), метою якого є підвищення рівня корпоративного управління у господарських товариствах відповідно до європейських практик та стандартів, що сприятиме захисту прав інвесторів та розширенню можливостей для залучення капіталу.

Ухваливши в цілому законопроект про внесення змін до Закону "Про приватизацію державного і комунального майна" щодо уточнення деяких положень та сприяння залученню інвестицій у процесі приватизації (№ 5397), народні депутати, зокрема, виключили з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, підприємства з виготовлення, ремонту технічних та інших засобів реабілітації для осіб з інвалідністю, а також заборонили приватизацію оборонних підприємств, які виготовляють та ремонтують усі види зброї.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур (№ 7548-1). Йдеться про такі товари, як мішки, рукави для зберігання зернових і олійних культур та обладнання для їх наповнення, завантаження, розвантаження. Це пов'язано з тим, що через збройну агресію рф в Україні дуже гостро постала проблема забезпечення належного зберігання зерна - як внаслідок знищення багатьох елеваторів, так і через неможливість як раніше відправляти на експорт більшу частину урожаю.

Також у цілому ухвалено законопроект про грошове забезпечення окремих категорій громадян (№ 7141). Документ, зокрема, передбачає, що грошову допомогу в розмірі трьох мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року, виплачуватиметься особам, яким присвоєно звання Героя України з врученням ордена "Золота Зірка", у розмірі двох мінімальних зарплат - повним кавалерам ордена "Богдана Хмельницького", у розмірі однієї мінімальної зарплати - кавалерам ордена "За мужність" трьох ступенів.

У цілому ухвалено низку інших законопроектів: про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту (№ 7396); про внесення змін до Митного кодексу України щодо урегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу (№ 4517); про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану (№ 7370).

У першому читанні підтримано законопроекти: про внесення змін до статті 165 Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки України, № 7506); про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо обрання запобіжного заходу до військовослужбовців, які вчинили військові злочини під час дії воєнного стану, № 7431); про внесення змін до Кодексу України про адміністративні порушення та Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, зокрема в умовах воєнного або надзвичайного стану, № 7212-1); про внесення змін до Прикінцевих положень Сімейного кодексу України (щодо окремих питань влаштування та перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя під час періоду дії воєнного стану, № 7443); про внесення змін до Законів України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" та "Про фізичну культуру і спорт" (щодо запровадження державних стандартів у сфері фізичної культури і спорту та державних соціальних нормативів надання послуг суб'єктами сфери фізичної культури і спорту, № 5325); про реєстрацію доменних імен (№ 7357); про внесення змін до Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо усунення незручностей та бюрократизації у процесі державної реєстрації, зняття з обліку транспортних засобів, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ, що належать підприємствам, № 5337);

Парламентарії підтримали постанову "Про Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування".

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив про створення міжфракційного депутатського об'єднання "Український шлях" та про вихід народного депутата Віктора Бондаря зі складу депутатської групи "За майбутнє".