З нагоди Дня Української Державності у Верховній Раді відбулось урочисте засідання, участь у якому взяли Президент України, члени Кабінету Міністрів у повному складі, військові, у тому числі й Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, дипломати країн-партнерів.

Засідання розпочалося з виступу Володимира Зеленського, який подякував партнерам та привітав усіх зі святом. Глава держави заявив також, що разом з ЄС в рамках президентського університету буде створено «Коледж Європи». Потому відбулось нагородження наших військових «Хрестом бойових заслуг». «Народні депутати від усіх українців подякували нашим ЗСУ, які боронять, захищають і звільняють Україну! Серед нагороджених — жінки-військовослужбовці, військові медики, які нарівні з побратимами вибивають з нашої землі окупаційну нечисть», — написала Ірина Геращенко («Європейська солідарність») у Фейсбуці, додавши: «Від усіх киян подякували генералам Олександру Сирському і Андрію Ковальчуку за звільнення Києва і Київщини та героїчний спротив на Півдні. Честь — знати Вас! Ну, а Залужний — це національний герой, без сумніву! З такою армією — немає сумніву в нашій Перемозі. Все буде Україна!».

Також з парламентської трибуни виступив Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа. Свій виступ він розпочав українською: «Ваша боротьба, це і наша боротьба, литовців!». А ще глава дружньої до нас держави, натякаючи на деяких наших сусідів, наголосив: «Історія вчить нас, що ті, хто намагається сидіти на двох стільцях, рано чи пізно опиняється на підлозі. Литва давно обрала собі друзів і ніколи їх не зрадить!». Гітанас Науседа вручив Володимиру Зеленському (на знімку) вищу нагороду Литви — Орден Вітовта Великого. Президент Литви заявив, що ця нагорода належить Зеленському та всьому українському народу. Далі онлайн виступила Голова Європейського парламенту Роберта Мецола.

Перейшовши до питань порядку денного, Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та інших законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави» (№ 7451). Обговорення поправок до проекту тривало, як повідомив Ярослав Железняк («Голос»), майже три години.

За твердженням авторів законопроекту, його прийняття дозволить пришвидшити запуск у безпечних регіонах України нових виробничих майданчиків та збільшити надходження до держбюджету від приватизації державного та комунального майна.

У цілому було ухвалено також проект закону «Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України» (№ 7550).
Відповідно до проекту, громадяни Польщі зможуть перебувати на території України впродовж 18 місяців та користуватися усіма правами й свободами, як і громадяни України. Йдеться про право на працевлаштування без спеціального дозволу на застосування праці іноземців, про держреєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків, про провадження господарської діяльності. А також про здобуття освіти, соцвиплати, медичне обслуговування на умовах громадян України.

Данило Гетманцев, Олександр Копиленко, Анна Колісник (на передньому плані).

У другому читанні та в цілому підтримали депутати й проект закону «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів України щодо врегулювання процедури обміну осіб як військовополонених» (№ 7436-д).

За словами Олексія Гончаренка («Європейська солідарність»), законопроектом запроваджується нове поняття «особа, щодо якої прийнято рішення про обмін як військовополоненого». «Це будь-яка особа, що включена відповідним уповноваженим органом у список на обмін як військовополоненого. Такі зміни спрощують умови для обміну полоненими в умовах війни. Рішення про обмін такої особи є підставою для припинення кримінального провадження, а також звільнення від відбування покарання», — зауважив він.

У цілому також було ухвалено законопроект «Про лікарські засоби» (№ 5547), який передбачає врегулювання правовідносин у сфері лікарських засобів, а саме: створення, фармацевтичної розробки, доклінічних досліджень, клінічних випробувань (досліджень), державної реєстрації лікарських засобів, виробництва, виробництва (виготовлення) в умовах аптеки, призначення, застосування, імпорту, оптової та роздрібної торгівлі, дистанційної торгівлі, контролю якості, здійснення фармаконагляду та визначення прав та обов’язків юридичних і фізичних осіб, а також повноважень органів державної влади і посадових осіб у відповідній сфері, та гармонізація національного законодавства із законодавством Європейського Союзу.

Водночас у першому читанні за основу народні депутати підтримали законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з набранням чинності Закону України «Про внутрішній водний транспорт» (№ 6523). Цим проектом виправляються техніко-юридичної невідповідності положень ст. 222 КУпАП щодо повноважень Національної поліції (розгляд справ про адміністративні правопорушення та винесення постанов), яка виникла у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про внутрішній водний транспорт».

Під час онлайн-виступу Голови Європейського парламенту Роберти Мецоли.

Цього ж дня було розглянуто та ухвалено у другому читанні та в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей» (№ 7087), яким пропонується удосконалити діяльність з питань захисту прав дітей і посилити координацію дій на центральному рівні та ефективність дій в інтересах дітей на місцевому рівні.

Так само в цілому Верховна Рада проголосувала за проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України» щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері активної протидії агресії у кіберпросторі» (№ 7510).

Ухвалення законопроекту, за словами Олексія Гончаренка, означає, що Держспецзв’язок протидіятиме агресії у кіберпросторі. Адже документом, зокрема, передбачається створення та забезпечення функціонування центру активної протидії агресії у кіберпросторі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.