Заслухавши та обговоривши попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича, Верховна Рада України постановляє:

1. Попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича (далі - Тимчасова слідча комісія) взяти до відома.

2. Опублікувати попередній звіт Тимчасової слідчої комісії у газеті «Голос України», а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

3. Звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України до 18 листопада 2022 року.

4. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України Р. СТЕФАНЧУК.

м. Київ,
27 липня 2022 року.
№ 2460-ІХ.

Додаток до Постанови Верховної Ради України від 27 липня 2022 року № 2460-ІХ

Звіт

Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича

Постановою Верховної Ради України № 1904-IХ від 18 листопада 2021 року створено Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича (далі - Комісія).

Головою Комісії обрано народного депутата України Скороход Анну Костянтинівну (депутатська група «Партія «За майбутнє»), заступником голови Комісії - народного депутата України Устінову Олександру Юріївну (депутатська фракція Політичної Партії «ГОЛОС»).

До складу Комісії обрано народних депутатів України: Бурміча Анатолія Петровича - фракція Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ»; Величкова Миколу Романовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ»; Данілова Віталія Богдановича - фракція політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»; Качуру Олександра Анатолійовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»; Ткаченка Олександра Михайловича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»; Шахова Сергія Володимировича - група «ДОВІРА».

Секретарем Комісії шляхом відкритого голосування було обрано народного депутата України Качуру Олександра Анатолійовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ».

Склад Комісії - вісім народних депутатів України. Термін діяльності Комісії – один рік із дня прийняття Постанови.

Підставою для проведення розслідування стала резонансність смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е.

Основним завданням Комісії стало здійснення в межах, визначених чинним законодавством, парламентського контролю за розслідуванням правоохоронними органами обставин смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е.

За час роботи Комісії проведено шість засідань, за результатами яких:

внесено зміни до складу секретаріату Комісії;

направлено звернення Комісії до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ України, Голови Верховної Ради України щодо невиконання рішення Комісії та ненадання правоохоронними органами матеріалів кримінального провадження за фактом смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е.;

отримано пояснення начальника Головного управління Національної поліції у м. Києві та слідчого, який проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е.;

отримано пояснення керівника Київської міської прокуратури та прокурора, який здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е.;

отримано пояснення працівників Національної поліції України, які проводили слідчі та процесуальні дії у кримінальному провадженні за фактом смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е.;

отримано пояснення судово-медичного експерта, який здійснював розтин тіла Полякова А. Е. та проводив судово-медичну експертизу, а також інших судових експертів;

визначення осіб з числа членів Комісії для ознайомлення та вилучення відповідно до статті 18 Закону України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» копій матеріалів кримінального провадження за фактом смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е.;

частково вилучено у копіях матеріали кримінального провадження за фактом смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е.;

отримано пояснення від окремих осіб, які володіють інформацією щодо обставин, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні;

від Департаменту інформаційних технологій Київської міської державної адміністрації отримано матеріали з камер відеоспостереження «Безпечне місто» у м. Києві для дослідження руху автомобілів по вул. Бойчука у м. Києві та відслідковування руху автомобілів, у одному з яких був виявлений Поляков А. Е.;

направлено звернення Комісії до Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Державного бюро розслідувань, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України щодо можливих звернень, повідомлень, надання інформації, свідчень Поляковим А. Е. стосовно корупційних та кримінальних правопорушень, вчинених державними службовцями, посадовими особами органів державної влади, народними депутатами України чи пов’язаними із ними особами.

На даний час досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е. триває. У ході досудового розслідування призначено значну кількість судових експертиз, які у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України не завершені.

Державною спеціалізованою установою «Головне бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров’я України» за ініціативою Комісії складено висновок спеціаліста з питань судово-медичної експертизи у кримінальному провадженні за фактом смерті народного депутата України Полякова А. Е.

Згідно із зазначеним висновком однозначно не встановлено, чи були наявні або відсутні тілесні ушкодження на тілі Полякова А. Е., які відображені у матеріалах кримінального провадження, зокрема в протоколах огляду місця події. Також Комісією встановлено, що внаслідок неналежного виконання працівниками правоохоронних органів своїх службових обов’язків окремі обставини смерті Полякова А. Е. до теперішнього часу не перевірені експертними дослідженнями (в неналежній та недостатній кількості відібрано біоматеріали з трупа Полякова А. Е. тощо).

Наведене вище вказує на необхідність проведення додаткових судово-медичних експертних досліджень, зокрема з метою підтвердження або спростування факту насильницької смерті Полякова А. Е.

Крім того, у ході експертних досліджень в організмі Полякова А. Е. було виявлено сліди наркотичної речовини, однак органами досудового розслідування до теперішнього часу не встановлено, яким чином зазначена речовина потрапила до організму Полякова А. Е. Версія умисного вбивства Полякова А. Е. навіть не висувалася, особи, винні у незаконному збуті наркотичної речовини, до кримінальної відповідальності не притягнуті.

Тимчасова слідча комісія вносила клопотання щодо зміни підслідності у зазначеному кримінальному провадженні до Головного слідчого управління Національної поліції України та щодо забезпечення процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні не Київською міською прокуратурою, а Офісом Генерального прокурора. Незважаючи на те, що смерть народного депутата України викликала резонанс у суспільстві, політичних колах України та поза її межами, у задоволенні зазначеного клопотання Комісії відмовлено.

Крім того, Комісією встановлено, що у ході досудового розслідування є необхідність проведення певного обсягу додаткових слідчих та процесуальних дій з метою повного, всебічного та об’єктивного дослідження всіх обставин смерті Полякова А. Е. та встановлення істини у кримінальному провадженні.

Висновки:

1. Тимчасовою слідчою комісією встановлено, що досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А. Е. триває.

2. У ході досудового розслідування призначено значну кількість судових експертиз, які у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України на даний час не завершені.

3. Встановлено, що у ході досудового розслідування є необхідність проведення певного обсягу додаткових слідчих та процесуальних дій з метою повного, всебічного та об’єктивного дослідження всіх обставин смерті Полякова А. Е. та встановлення істини у кримінальному провадженні.

Пропозиції:

З огляду на те, що не всі необхідні слідчі та процесуальні дії у кримінальному провадженні проведені, на даний час Комісія з об’єктивних причин позбавлена можливості об’єктивно встановити всі обставини смерті (вбивства) Полякова А. Е.

У зв’язку з цим пропонується:

1. Заслухати та обговорити попередній звіт Комісії на пленарному засіданні Верховної Ради України.

2. Верховній Раді України попередній звіт Комісії взяти до відома.

3. Попередній звіт Комісії опублікувати у газеті «Голос України», а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

4. Продовжити роботу Комісії на шість місяців.