Про це інформує Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України на власній сторінці в мережі Фейсбук.

"Закон України "Про енергетичну ефективність", спрямований на транспонування основних положень Директиви ЄС з енергоефективності та Директиви з екодизайну, прийнятий Верховною Радою України та набув чинності у листопаді 2021 року. Якість цього закону було значно покращено в діалозі з Європейською комісією та експертами ЄС", - значиться у звіті.

Зі свого боку, зауважимо, що завдяки цьому закону Україна повністю відмовилася від застарілих адміністративних інструментів енергозбереження і переходить до сучасних європейських практик реалізації політики енергоефективності.

Зокрема, на виконання Закону "Про енергетичну ефективність" Держенергоефективності вже працює над:

  • - впровадженням енергоаудиту та систем енергетичного менеджменту;
  • - запровадженням національної системи моніторингу енергоефективності;
  • - подальшим розвитком енергосервісу;
  • - впровадженням екодизайну та енергомаркування до енергоспоживчої продукції;
  • - розвитком місцевого енергетичного планування;
  • - забезпеченням сталого підвищення енергоефективності кінцевого споживання енергії з встановленням цільового показника щорічного скорочення споживання енергії тощо.

"Незважаючи на виклики, в тому числі з боку росії, Україна зробила важливі кроки в імплементації Угоди про асоціацію. Реформи, здійснені у цьому контексті, дають змогу Україні з упевненістю розпочати новий етап відносин з ЄС після рішення Європейської Ради про надання Україні статусу країни-кандидата", - повідомив віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель.

Серед інших реформ в звіті відзначено приєднання української енергомережі до континентально-європейської, оновлений національний визначений внесок України до Паризької Угоди та Національну стратегію адаптації до змін клімату.

Довідково

Звіт охоплює період з 1 грудня 2020 року до початку військової агресії Росії 24 лютого 2022 року.

"Голос України".

Фото з Фейсбук-сторінки Держенергоефективності.