Про це інформує Центр управління відходами на власній сторінці у Фейсбук-мережі. І запитує: яким з них надаєте перевагу ви?

Світлодіодні - це один з найбільш безпечних типів ламп і для людини, і для довкілля. Вони споживають мало електроенергії, мають хорошу світловіддачу та близьке до природного світло, не містять шкідливих речовин у своєму складі та можуть служити до 10 років.

Такі лампи складаються зі скла, пластика (полікарбонату) і алюмінію. Всі ці матеріали підлягають повторному використанню. Тому, коли світлодіодна лампа відпрацювала своє, важливо віддати її на утилізацію, де вона буде розібрана на деталі, що підуть на переробку.

Лампи розжарювання - досить застарілий тип ламп, які споживають велику кількість електроенергії та мають досить короткий термін служби. Такі лампи також складаються зі скла та металевих деталей, які підлягають переробці. Тож після завершення терміну експлуатації їх варто здати на утилізацію.

Люмінесцентні лампи належать до першого (найвищого) класу небезпеки відходів, адже вони містять у своєму складі від 1 до 70 мг ртуті. Тому вони вимагають спеціальної утилізації.

Як відбувається утилізація люмінесцентних ламп?

- колби підлягають мокрому подрібненню (зі стінок і цоколів видаляється ртуть і люмінофор)

- проводиться демеркуризація (після хімічної обробки ртуть втрачає свою летючість)

- цоколі розділяються у механічний спосіб.

Ми у ЦУВ приймаємо на утилізацію будь-який тип ламп, - кажуть фахівці центру. - За минулий рік ми прийняли та утилізували 39 тисяч штук.

Вартість утилізації для фізичних осіб:

2 грн/штука - лампи розжарювання та світлодіодні;

5,80 грн/штука - люмінесцентні (ртутні) лампи;

Також тут надають послуги з утилізації для юридичних осіб. Щоб дізнатися деталі, просять телефонувати за номером: +38 (098) 043-03-03.

Вл. інф.