Понад 400 шлюбів уклали вінничани з початку повномасштабної агресії росії. І це тільки ті, що створені у міському відділі реєстрації актів цивільного стану (РАЦС). А яка статистика довоєнного періоду? Коли найчастіше одружувалися?

Наречена тут — наречений там...

Нині шлюб можна укласти навіть дистанційно, без присутності одного з наречених, коли один із них перебуває на війні. Ще одна нова норма — акт реєстрації може посвідчити командир військової частини, в якій служать наречені, або керівник медичного закладу, де перебувають чи працюють військові. Робиться це на підставі урядового документа, ухваленого з урахуванням військового часу. У вінницькому РАЦСі розповіли, як скористалася новою можливістю одна з наречених. Дівчина прибула до Будинку одружень після того, як наречений дистанційно надав згоду на одруження. Одягла весільну сукню, зробила гарну зачіску, макіяж. Разом з нею були гості — її і нареченого. Провели обряд одруження. І навіть зафіксували його на камеру — аби надіслати чоловікові.

Працівники РАЦСу стверджують, що такий обряд був настільки емоційним і незвичним, що не залишив байдужим нікого з присутніх. «Навіть нас розчулив мало не до сліз, — каже одна з працівниць. — Наречений там, наречена — тут. Так розписували молодят уперше. Що ця клята війна наробила з людьми?»

Більшість наречених під час одруження кажуть, що війна зміцнила їхні почуття. Якби не така ситуація в країні, можливо, й не поспішали б з оформленням стосунків. Зізнаються, що тепер серйозніше ставляться до життя.

Урожайний 2015-й

Про те, скільки нових сімей створять вінничани за період воєнного часу, дізнаємося після війни. Поки що відомо, що протягом п’яти місяців російської агресії свої долі поєднали понад чотириста пар.

Коли в нас найчастіше одружувалися, підкаже статистика.

Найбільше шлюбів укладено у 2015 році — 12304 (7,7 на одну тисячу населення області). У 2014-му було 11205. З 2016-го по 2021-й жодного разу показник не перевищував 10 тис. одружень. У 2021-му одружилося тільки 8061 пар. Отож, рекордним на весілля у нашому краї залишається 2015-й.

За даними Вінницького обласного управління статистики, середній вік нареченої у минулому 2021 році становив 29,68 року, нареченого — 32,61 року. У 2020-му цифри були відповідно 29,38 року і 32,50. Третина дівчат (33,7%) створили сім’ю у віці 20—24 роки, і третина чоловіків у віці 25—29 років. Дівчат до 20 років було 4 відсотки, а хлопців лише 0,3 відсотка. У 2020-му таких було відповідно 10,6% і 1,5%.

Красуня у весільній сукні на руїнах власної оселі...

...Коли 14 липня ц. р. російські агресори обстріляли Вінницю трьома ракетами, серед багатьох споруд і житлових будинків постраждав і Будинок одружень. Волонтери, які допомагали прибирати у приміщенні, розмістили в Інтернеті відео зруйнованої будівлі. На ньому видно вибиті вікна, купи скла на підлозі, у деяких кімнатах вибуховою хвилею вирвало двері, перекинуло столи, шафи. На щастя, збереглися документи. Після того працівники РАЦСу вивезли їх в одне зі сховищ. Документів багато, найдавніші з них датовані 1945 роком. Установа тимчасово припинила роботу.

Трагедія у Вінниці сталася у четвер, а на суботу у вінничанки Дар’ї та її судженого було заплановане весілля. Будинок дівчини, де проживала з дитинства, розташований за сто метрів від місця вибуху ракети, тож також зазнав значних руйнувань.

«Спершу ми вирішили скасувати реєстрацію, я була шокована тим, що сталося, — розповіла Дар’я. — Згодом, коли трохи заспокоїлася, вирішила, що нічого не будемо скасовувати. На зло ворогам! Коханий підтримав мене.

Нас розписали у Центрі надання адміністративних послуг Вінницької міськради».

Там само — у ЦНАПі — брали шлюб й інші пари, дата реєстрації яких припала на дні вінницької трагедії, коли припинив працювати РАЦС. Після розпису Дар’я у весільній сукні зайшла у свій зруйнований будинок.

Експромтом вийшла незвична фотосесія. Світлини вражають до глибини душі тим, що робить ворог із нашою землею. Неспроста їх надрукували багато видань, є знімки також в Інтернеті.

«Зламати можна яку-небудь річ, навіть будинок, але українці залишаються незламними! Ця красива дівчина у весільній сукні у своєму зруйнованому будинку для мене є символом такої незламності! Вона вселила у мене ще більше віри у нашу Перемогу», — написав у коментарі один із читачів під світлинами вінничанки.

Вінниця.

Фото з відкритих джерел.