Бойові дії, які протягом останніх п’яти місяців ведуться в Україні та зокрема в Миколаївській області, мають наслідки для критичної інфраструктури регіону. Обстріли території завдають істотної шкоди об’єктам електроенергетики. АТ «Миколаївобленерго» працює в посиленому режимі, щоб забезпечити безперебійне електропостачання.

Утім, стаються численні аварійні ситуації. Багато обладнання не витримує такого екстремального режиму роботи, адже морально застаріло та фактично випрацювало свій ресурс. Значна частина виведена з ладу періодичними обстрілами окупантів. Його відновлення та подальша експлуатація завдає чимало клопоту фахівцям «Миколаївобленерго», адже потребує постійного контролю, нагляду та безпосередньої присутності персоналу.

Лояльні світові та європейські лідери енергетичної промисловості радо надають допомогу Україні. Яскравий приклад такої підтримки — компанія SIEMENS. З перших же днів військової агресії з боку російської армії компанія підставила плече українським підприємствам електроенергетичної галузі, розуміючи, в наскільки скрутній ситуації вони опинилися.

Так, серед гуманітарного вантажу, поставленого АТ «Миколаївобленерго», — вакуумні вимикачі 10 кВ типу 3АЕ5184 та вакуумні реклоузери типу 3AD3533. У мережах АТ «Миколаївобленерго» все ще лишається значна кількість застарілого устаткування, зокрема масляні вимикачі, що потребують постійного контролю за рівнем оливи, мають невеликий ресурс роботи між плановими ремонтами, до того ж високу небезпеку вибуху при комутації. Тепер їм на заміну маємо комутаційні апарати європейської якості, що гарантують безпечну й надійну експлуатацію мереж, вирізняються тривалим терміном експлуатації та майже не потребують технічного обслуговування.

Вакуумні реклоузери SIEMENS 3AD3533 — це комутаційні апарати нового покоління, що поєднують у собі останні розробки гасіння електричної дуги та протиаварійну автоматику. Подібно вимикачу, вони здатні комутувати номінальні струми та струми короткого замикання. Реклоузер оснащений датчиками і контролером, що забезпечує захист та можливість дистанційного керування, а також допомагає уникати тривалих перерв у роботі електромережі.

Окрім цього, миколаївські енергетики отримали релейні термінали —обладнання захисту і контролю стану мереж. Саме вони відстежують параметри передачі електроенергії і дають команду на відключення у разі аварійної ситуації. Це обладнання потребує високої кваліфікації персоналу під час монтажу та налаштування, проте є незамінним у завданнях управління, автоматизації роботи електричних мереж та подальшого моніторингу.

Отримані релейні термінали фахівці Миколаївобленерго вирішили розподілити на об’єкти, окремо виділивши підстанції класу напруги 150кВ, що є найважливішими центрами розподілу електроенергії. Після завершення робіт з їх встановлення оснащеність найважливіших приєднань сучасними терміналами релейного захисту істотно збільшиться.

АТ «Миколаївобленерго» високо цінує надану допомогу і намагається ефективно її використати, мінімізувавши ризики пошкодження устаткування. Встановлення сучасних комутаційних пристроїв та терміналів релейного захисту здійснюється на об’єктах товариства, що на сьогодні перебувають поза зоною постійних обстрілів ворожої артилерії. Одночасно демонтоване застаріле обладнання застосовується як запасні частини та використовується для відновлення обладнання та підстанцій, що розташовані в зоні обстрілів.

«Надана гуманітарна допомога безцінна особливо нині, в умовах активних бойових дій, зокрема на теренах Миколаївської області. Окрім того, щоб забезпечувати стабільне енергозабезпечення в нинішніх реаліях, уже сьогодні ми думаємо не лише над відновленням, а й над модернізацією об’єктів критичної інфраструктури. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб оселі наших споживачів не лишилися без світла, і вдячні всім, хто допомагає нам у цьому», — зазначають в АТ «Миколаївобленерго».

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.