Сьогодні зранку з портів Великої Одеси вирушив перший караван суден з українським збіжжям. На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET - 57 тисяч тонн кукурудзи, яка йде до Туреччини, Великої Британії та Ірландії, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Фейсбуці.

Сьогоднішнім караваном поновлено судноплавство з порту "Чорноморськ", наголосив він.

Олександр Кубраков висловив сподівання, що безпекові гарантії наших партнерів з ООН та Туреччини будуть працювати й надалі, а експорт продовольства з українських портів стане стабільним та прогнозованим для всіх учасників ринку.

"Для цього плануємо забезпечити здатність портів обробляти понад сто суден на місяць. Хоча "зерновий коридор" уже запрацював на вихід, нашою ціллю є повноцінна робота портів в обидва напрямки. Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження і перший захід очікується вже завтра, - уточнив Олександр Кубраков. - Наша мета - три та більше мільйонів тонн експорту агропродукції щомісяця з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Такі кроки потрібні не тільки українській економіці, а й світу. Що швидше вдасться вивезти мільйони тонн минулорічного врожаю та розпочати експорт нового, то скоріше покращиться продовольча ситуація на планеті.

Тим часом Одещина, за оперативною інформацією, вже завершила збирання ранніх культур - в області намолочено майже 2,5 млн тонн зернових і зернобобових, зокрема, 1,65 млн тонн пшениці та 774,4 тис. тонн ячменю.

Загалом в Україні вже зібрано 17,5 млн тонн зерна, з них 12,7 млн тонн пшениці.

Фото з фейсбук-сторінки Олександра Кубракова.