Експерти зазначають, що тонна озимої пшениці за останні два тижні подорожчала на півтори тисячі гривень і тепер становить п'ять тисяч гривень. Тонна ячменю коштує 3500 гривень, що на 1400 гривень більше, ніж на початку липня. А вартість тонни ріпаку доходить до 10,5-11 тисяч гривень. Такі ціни дають змогу товаровиробникам принаймні покрити витрати на вирощування зерна. Тож аграрії Хмельниччині сподіваються на прибутки від жнивної кампанії.

За інформацією управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА, агроформування області активно збирають ранні зернові та технічні культури. Їх обмолочено на 160 тисячах гектарів із загальної площі в 400 тисяч. Валовий збір становить майже 775 тисяч тонн. Середня урожайність сягнула 59 центнерів з гектара.

Що стосується озимої пшениці, то вона обмолочена на 62 тисячах гектарів. Це третина до загальної площі засіяного. За урожайності в 62,5 центнера з гектара вже зібрали 390 тисяч тонн. На окремих полях колос вражає своєю силою, там сільгосппідприємства отримують по 70-75 центнерів з гектара.

На 35 тисячах гектарів обмолочено ярий та озимий ячмінь, урожайність якого - 55 центнерів з гектара. Ріпаку з 60 тисяч гектарів зібрали 183 тисячі тонн. Але на цих полях роботи все ще тривають.

Загалом середня урожайність ранніх зернових - на рівні минулого року, а озимий та ярий ячмінь дають на три - п'ять центнерів більше, ніж торік.

Подорожчання зернових хлібороби пов'язують зі значним підвищенням курсу валют, а також перспективою активнішого просування українського товару на світові ринки. Адже за довгі місяці нарешті «оживають» торговельні операції. Утім «зернове зростання» стосується насамперед вітчизняного ринку. Щодо світових цін на зерно, то вони навпаки почали зменшуватися.

Як розповів народний депутат Сергій Лабазюк, на зернових біржах уже відбулося корегування, і воно йде у бік зниження. Це свідчення того, що світ повірив: українське зерно таки буде доставлене в різні країни. Після відвантаження перших суден важливо, щоб безпечно пройшла наступна значна партія товару на 600-700 тисяч тонн. Більш як десяток суден уже завантажені й готові вирушати. Це великі кошти для українського бюджету, але досі точно не відомо, як пройде транспортування чорноморськими шляхами.

Хоча експортери помічають, що вартість постачання зерна зросла в рази, в тому числі через подорожчання страхування перевезень.

Народний депутат вважає, що українські аграрії все ще працюють у збиток, але мова вже не про те, щоб заробити гроші, а про те, щоб втриматися на ринках. Адже виробництво сільськогосподарської продукції - живий організм, і не засіятися, не надати корми тваринництву чи не обробити поле - це збитки, які матимуть наслідки за кілька років. Тому нині законотворці працюють над тим, щоб посилити державну підтримку аграрного сектору, який є одним із ключових для України.

Хмельницька область.