Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Міністерство оборони Тайваню, востаннє Китай запускав ракети навколо острова в 1996 році.

Безпрецедентні за кількістю залучених військ маневри Національно-визвольної армії Китаю (НВАК) розпочалися наступного дня після візиту спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на самоврядний острів, який Пекін вважає своєю суверенною територією.

У ході навчань, за повідомленням тайванської сторони, бойові кораблі та військові літаки ВМС НВАК кілька разів ненадовго перетинали лінію розмежування в Тайванській протоці, що розділяє територіальні води й повітряний простір КНР і Тайваню.

Крім того, щонайменше п'ять балістичних ракет, випущених китайськими військовими, впали у водах на території виключної економічної зони Японії.

Про це офіційно заявили представники японського уряду. «Ракети впали в частині виключної економічної зони (ВЕЗ), яка була позначена Китаєм як зона проведення навчань, на південному заході від острова Хатерума в південній префектурі Окінава. Це стало першим випадком падіння китайських балістичних ракет у (японських. - Ред.) водах», - цитує Укрінформ заяву уряду. Міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі виступив із вимогою до Китаю «негайно припинити» бойові навчання поблизу Тайваню.

Глава японського міноборони Нобуо Кісі заявив, що Китай створює «серйозну проблему», яка стосується національної безпеки Японії та населення країни. Уряд Японії подав дипломатичний протест уряду Китаю.

Так само не задоволені китайським військовими навчаннями й лідери країн «Великої сімки» та Євросоюз. У спеціальній спільній заяві вони критикують проведення Китаєм військових навчань довкола Тайваню після візиту на острів Ненсі Пелосі, зауваживши, що це не можна вважати приводом для агресивної військової діяльності. У відповідь міністерство закордонних справ Китаю заявило, що викликало європейських дипломатів, щоб висловити їм протест.

Водночас наприкінці жовтня комітет Бундестагу з прав людини теж планує відвідати Тайвань. Як повідомляє Spiegel, поїздка не є реакцією на візит спікерки Палати представників США на Тайвань, а планувалася вже деякий час. Візит має відбутися у період з 22 по 30 жовтня, і, окрім Тайваню, депутати побувають в Японії та Гонконгу. Ймовірно, в поїздці німецьких депутатів візьмуть участь члени всіх шести парламентських груп Бундестагу, від двох найбільших груп СДПН і ХДС/ХСС буде по два представники. Ці плани офіційний Пекін поки що не коментував.

А тим часом Пентагон наказав авіаносцю USS Ronald Reagan залишатися біля Тайваню «для спостереження за ситуацією».