«Радянські пам'ятники потрібно прибрати з публічного простору, і ми зробимо це якнайшвидше», - цитує її агентство dpa. За словами глави уряду, в Естонії залишилося від 200 до 400 радянських пам'ятників.

Говорячи про радянський танк у місті Нарва, який цього тижня після чуток про можливе знесення пам'ятника вийшли захищати естонські росіяни, Каллас заявила: «Це знаряддя вбивства, а не об'єкт пам'яті. Такі танки зараз вбивають людей в Україні».

Окрім того, в четвер уряд затвердив програму дій на 2022-2023 роки, в якому визначив головні завдання і пріоритети. «Три найважливіші завдання уряду - забезпечення державної безпеки Естонії, перехід на навчання естонською мовою та реалізація заходів щодо подолання енергетичної кризи, щоб допомогти нашому народу впоратися з обумовленим війною зростанням цін», - сказала Кая Каллас, повідомляє postimees.ee.

Також у переліку пріоритетів - допомога нашій країні. До вересня має бути готовий план дій щодо підтримки євроінтеграції України та надання їй допомоги. До того часу в Естонії хочуть визначити принципи та план дій стосовно сприяння відновленню України. У вересні також плановано представити пропозиції щодо підтримки місцевих самоврядувань країни, щоб допомогти українським біженцям налагодити самостійне життя на новому місці. До жовтня плановано розробити план дій щодо підтримки повернення українських біженців на Батьківщину.

Окрім того, з огляду на те, що Естонія підтримує створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у військовій агресії та військових злочинах рф, до вересня в країні хочуть розробити план дій щодо боротьби з безкарністю росії.