Учасники перформансу, організованого в межах акції «Оленівка — новий Освенцим» задля привернення уваги світової громадськості до теракту в Оленівці (Донецька область), під час якого загинули понад 50 українських військовополонених, та бездіяльності Amnesty International. Київ, 4 серпня 2022 року.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав правозахисну організацію Amnesty International не шукати фальшивого балансу між країною-злочинцем росією і Україною, яка захищається від неї, а розповісти світу правду про росію. Про це глава української дипломатії заявив у Фейсбуці. Він зазначив, що його, як і багатьох українців, обурила заява Amnesty International.

Глава МЗС також припустив, що у відповідь на критику правозахисна організація скаже, що критикує обидві сторони конфлікту. «Але давайте чітко домовимося про розуміння простих речей: така поведінка Amnesty International — це не про пошук і донесення світу правди, це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, між країною, яка сотнями і тисячами знищує цивільне населення, міста, цілі території, і країною, яка відчайдушно захищається, рятуючи свій народ і континент від цієї навали», — сказав Дмитро Кулеба.

Звертаючись до Amnesty International, він закликав правозахисну організацію «припинити займатися створенням фальшивої реальності, де у вас усі в чомусь трохи винні».

«Займіться донесенням системної масштабної правди про те, чим є сьогоднішня росія. Зробіть це хоча б в ім’я цивільних жертв, громадян України, яких накрило російськими снарядами на зупинці громадського транспорту в місті Торецьку Донецької області сьогодні», — акцентував очільник МЗС.

Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що єдина причина, чому сотні тисяч наших громадян ще живі, хоча вже могли б загинути, і що мільйони мають дім, хоча могли його втратити, — це самовіддані героїчні дії Сил оборони України. А будь-які спроби поставити під сумнів право українців опиратися геноциду, захищати свої родини й домівки, захищати свої життя і життя своїх дітей, опиратися діям росії як держави-терориста — це збочення, хоч би в які правові конструкції його маскували.

Спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і Український самозахист — це свідчення втрати адекватності, зазначив Олексій Резніков у Фейсбуці.

Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вважає звіт «маніпулятивним та таким, більше що віддає перевагу діям країни-агресора та її пропагандистам, ніж розуміє контекст подій в Україні — країні, яка веде оборонну війну, захищаючи власне населення і власний суверенітет». І нагадав про наймасовіші порушення прав людини і воєнні злочини, що «були скоєні в місцях, які перебували та перебувають під контролем російських військових, — це Буча, Ірпінь, Мотижин, Маріуполь, Херсон та інші».

За словами Дмитра Лубінця, «urban warfare» — війна в умовах міста — не є забороненою міжнародним правом і не є порушенням лише за фактом».

А «надаючи рекомендації, Amnesty International ніби перебуває в Середньовіччі, де бої велися у відкритому полі за межами фортеці. Ми тримаємо оборону від нападу країни, яка порушує всі можливі норми міжнародного права. Країни, яка ґвалтує, катує і вбиває цивільних. Тому саме залишення населених пунктів наодинці із військовослужбовцями російської федерації несе найбільшу загрозу правам людини».

Як повідомляли ЗМІ, в опублікованій у четвер доповіді правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.