Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

За минулу добу (дані на 54.08) Збройні Сили України на Харківщині взяли під контроль село Дмитрівку Ізюмського району. Водночас ворог намагався прорвати оборону ЗСУ поблизу Гусарівки Ізюмського району, але його наступ не вдався, і росіяни відступили із втратами.

За словами начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, наші захисники займають вигідні рубежі та укріплюють власні позиції на Харківщині.

Водночас у Херсоні, Придніпровському та Токарівці росіяни втратили логістичні осередки. Оперативне командування «Південь» інформує, що разом із боєкомплектами на складах у трьох населених пунктах ЗСУ ліквідували 39 росіян, чотири зенітно-ракетні системи С-300, радіолокаційну станцію «Імбир», автоматичний міномет 82-го калібру «Волошка», дев’ять одиниць броньованої та автомобільної техніки. Також українські штурмовики атакували два осередки ворожого озброєння та техніки в Херсонському і Каховському районах. Гелікоптерною парою вдалося розбити ворожий опорний пункт на окупованій Миколаївщині.

Якщо Україна зможе потужно натиснути на Ізюм, продовжуючи контрнаступ на Херсонщині, то росіяни постануть перед важким вибором: їм доведеться або відійти зі своїх західних позицій навколо Ізюма або використати більше особового складу та техніки. Такий висновок роблять аналітики Інституту дослідження війни (ISW).

«Серйозність дилеми, що стоїть перед російським вищим командуванням, ймовірно, залежить від здатності України проводити масштабні контрнаступальні операції одночасно на кількох напрямках», — зазначають у ISW. Там констатують: ЗСУ провели серію локальних контратак між Ізюмом та Слов’янськом і відбили позиції у низці населених пунктів.

На думку експертів, Україна, ймовірно, перехоплює стратегічну ініціативу та змушує росію перерозподіляти сили та змінювати пріоритети зусиль у відповідь на українські контрнаступальні операції.

Фото із сайту 24 Канал.