На знімку: Антон Листопад очолював авіаційну колону параду військ Повітряних сил ЗСУ у День Незалежності в 2021 році.

Тепер Антон Листопад боротиметься з темними силами в незнаних нам світах...

Жорстока війна забирає найкращих - цвіт нації, мужніх бійців, гідних громадян Української держави. Тих, які в мирному житті багато б зробили для процвітання своєї країни. Та довелося віддати своє життя на захист Вітчизни від російського агресора. Серед таких Героїв - пілот Повітряних сил ЗСУ Антон Листопад.

Наполегливий на шляху до мрії

До війни я щодня спостерігала з вікна своєї квартири на сьомому поверсі багатоповерхівки за життям Фізико-технічного ліцею Івано-Франківського технічного університету нафти і газу. Все як на долоні: ошатні дисципліновані ліцеїсти в одностроях кольору стиглої вишні, активні заняття спортом на майданчику, прогулянки біля гуртожитку, урочистості, випускні вечори зі щемливими прощальними танцями.

Нині тут тиша. Й не лише тому, що літні канікули, й навіть не тому, що від початку війни ліцеїсти змушені були навчатися онлайн. Скорботою оповиті віковічні дерева довкола, старий сад. А надто - адміністрація закладу та викладачі, нинішні спудеї та випускники ліцею. Страшна звістка сколихнула всіх: загинув випускник 2008 року Антон Листопад. Загинув гідно - в обороні Української держави.

Директор Фізико-технічного ліцею ФТЛ Мирослав Янишівський від усієї ліцейної спільноти висловив щирі співчуття родині загиблого Антона та всім мешканцям Івано-Франківська, і жаль через таку гірку втрату. На прохання нашого власкора так само надав довідку про випускника ФТЛ.

"Антон Листопад народився у 1991 році в сім'ї військового льотчика, - йдеться в довідці. - Після восьми класів Івано-Франківської загальноосвітньої школи № 2 у 2005 році вступив до ліцею. Навчався на "добре" та "відмінно". Запам'ятався активністю у громадській роботі і спорті, твердим і наполегливим характером. Учасник шестиденних краєзнавчих практик, заохочувальних поїздок для найуспішніших ліцеїстів курсу "Львів-2006", "Маківка-2007" та "Говерла-2007". Учасник усіх заміських мандрівок у складі академічної групи та всіх спортивних заходів у ліцеї".

На питання анкети для випускників "Який момент ліцейного життя запам'ятався найбільше" відповів - перша краєзнавча практика у Козаківці, поїздка на батьківщину Івана Франка до села Нагуєвичі. Наполегливість Антона виявилася і в реалізації своєї мрії бути пілотом.

"Антон Листопад запам'ятався як здібний, дуже наполегливий і впертий юнак, і справедливо належить до числа найпопулярніших серед теперішніх поколінь ліцеїстів-випускників нашого навчального закладу, - ідеться в дописі на сторінці у Фейсбуці ФТЛ. - Розповідь про нього на сайті ФТЛ торік у вересні набрала майже дві тисячі прочитань".

Посилання на публікацію-привітання Антона до 30-річчя: https://ftl.if.ua/index.php/khronika-litseinoho-zhyttia/156-2021-rik/1834-litaty-vysoko-v-nebi

Антон навчався у групі Л-2005-4, де наставником була Оксана Савчук. Допис від 24 вересня 2021 року написала вона. Акцентувала, що дорога хлопця за штурвал винищувача була непростою, але осмисленою. Однак юнак вперто йшов до своєї мрії, хоч спочатку на прохання мами вступив до Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Прагнення неба закладено генетично

"Минуло два роки навчання в ІФНТУНГу, та мрія про авіацію не залишала Антона, - йдеться в дописі наставниці групи. - Хотів літати високо в небі, як птах, та орлиним поглядом споглядати красу Землі. Мабуть, генетично так було закладено - літати високо в небі, адже його батько Валентин Листопад - льотчик високого класу. Нині батько Антона, полковник Валентин Листопад (станом на 24.09.2021), командувач операційного командування Повітряних сил ЗСУ, гордиться своїм сином".

Валентин Листопад - бригадний генерал ЗСУ, лицар ордена Богдана Хмельницького III ступеня, кавалер ордена Данила Галицького. З нагоди Дня Повітряних сил ЗСУ заступник командувача Повітряних сил Збройних ЗСУ генерал-майор Валентин Листопад у числі інших отримав з рук Президента генеральські погони.

А дорога в авіацію для його сина Антона розпочалася в 2010 році, коли юнак пішов на контрактну службу до української армії. Через три роки подав документи на навчання до Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

За інформацією з довідки ФТЛ, Антону Листопаду довелося витримати дві операції на носоглотці, щоб опісля успішно пройти медкомісію перед вступом до університету. Омріяний заклад Антон закінчив у 2018 році зі званням військовий льотчик 2-го класу, старший лейтенант.

Антон Листопад був учасником бойових дій на сході країни. У 2019 році визнаний найкращим льотчиком Повітряних сил ЗСУ. І - висока честь - ведучим авіаційної групи повітряної колони параду військ на честь 30-ї річниці Незалежності України.

"Мільйони українців із захопленням і гордістю спостерігали у день 30-ї річниці Незалежності проліт над Хрещатиком у Києві авіаційної колони параду військ, - інформують на сторінці ФТЛ у Фейсбуці. - Додаткову підставу тішитися і захоплюватися з цього приводу мали вчителі та співробітники Фізико-технічного ліцею. Ще б пак -

- ведучий авіаційної колони - випускник ФТЛ Антон Листопад. Ріка життя приносить нам живі краплинки мрій. Ми прагнемо, щоб мрії збувалися. Інколи на це потрібно тиждень або місяць, а інколи - роки".

На захист Вітчизни - з перших хвилин війни

Із перших хвилин широкомасштабного вторгнення росіян на українську землю капітан Антон Листопад став на захист свободи й незалежності України. За проявлену мужність, відвагу та професіоналізм з нагоди Дня Повітряних сил ЗСУ Президент Володимир Зеленський особисто вручив пілоту високу державну нагороду - орден "За мужність" III ступеня. За кілька днів до загибелі мужнього захисника...

"Зі скорботою згадуємо про Героїв-льотчиків, які вирушили у вічний політ, дякуємо їм, а живим бажаємо легкого та щасливого повернення на землю, - написав на своїй сторінці у Фейсбуці начальник відділу в Івано-Франківській області Міністерства у справах ветеранів Володимир Веркалець. - На жаль, жорстока війна забирає найкращих. На свій останній політ до незнаних Небесних аеродромів полетів наш захисник, наш Герой Антон Листопад. Його місія продовжується - боротися з темними силами в незнаних нам світах".

Івано-Франківська область.

На знімку: почесна нагорода з рук Президента.

На знімку: перший день у ліцеї, де Антон Листопад - у першому ряду крайній ліворуч.

Фото зі сторінки ФТЛ у Фейсбуці.