Скрізь ідеальний порядок. Тому не дивно, що жителі міста Березне Рівненського району Рівненщини люблять робити тут фотосесії. Усю цю красу березнівські лісівники створили і підтримують у належному стані самі.

Ліс починається з насіння

Та й у питаннях господарської діяльності колектив ДП «Березнівський лісгосп», де директором Леонід Кльоп, не пасе задніх в області. Підприємство — одне з кращих лісогосподарств на Рівненщині в питанні ведення лісокультурної справи, що включає роботи від збору насіння до посадки сіянців.

Про це розмовляємо з досвідченим фахівцем, головним лісничим лісгоспу, депутатом Березнівської міської ради Олександром Галагузом (на знімку), який вважає, що ліс починається з насіння.

— Для збору насіння у лісгоспі є потужна насіннєва база, яка включає клонові плантації сосни, постійні лісонасіннєві ділянки та генетичні резервати. У Малуському лісництві маємо свою шишкосушарку, з допомогою якої щороку переробляємо до 20 тонн шишок. Отримане насіння висіваємо як у постійних лісових розсадниках, так і в стаціонарних теплицях, — розповідає головний лісничий.

— Щорічний об’єм лісовідновлення у нашому лісгоспі — 250—270 гектарів, — продовжує Олександр Галагуз. — Теплиці є в кожному лісництві. Тож маємо посадковий матеріал не лише для себе, а й для реалізації іншим споживачам.

Головний лісничий окремо розповів про Малуське лісництво, де є стаціонарна теплиця з автоматизованим поливом, яка використовується для вирощування укорінених зелених живців. Тут вирощують сіянці дуба із закритою кореневою системою у спеціальних контейнерах.

До речі, березнівські лісівники проводять щорічні акції з озеленення територій біля об’єктів соціальної сфери в населених пунктах чотирьох громад у зоні діяльності лісгоспу — Березнівської, Малинської, Степанської, частини Сарненської. Лісівники разом із місцевими мешканцями садять тут дерева, кущі біля садків, шкіл, медзакладів. Звичайно, допомагають водночас громадам посадковим матеріалом.

— Для потреб населення за доступними цінами реалізуємо декоративний посадковий матеріал через павільйон «Лісовичок», що біля того-таки Малуського лісництва. Крім того, пропонуємо посадковий матеріал, вирощений у спеціальних горщиках, що дуже зручно для людей, — каже головний лісничий ДП «Березнівський лісгосп» Олександр Галагуз.

Краси багато не буває

Не перебільшувала, коли казала, що живописних місць березнівські лісівники створили чимало. Маю на увазі рекреаційні зони, де люди могли б відпочити.

Директор ДП «Березнівський лісгосп» Леонід Кльоп (на знімку) вважає, що це нині дуже потрібно людям, щоб зняти напруження від війни. Тож нині завершується облаштування ще однієї такої рекреаційної зони по-
близу Березного.

Словами вдячності лісівникам супроводжують перебування на території біля Малуського лісництва мешканці невеличкого багатодітного поліського села Малушка Малинської територіальної громади. Вона фактично виконує ще й роль місцевого дендропарку.

Ось що каже багатодітний мешканець Малушки Микола Бортник, який недільного дня гуляв із дітьми на території лісництва:

— У селах для дітей небагато розваг, тому сюди, на територію лісництва, мої діти завжди приходять охоче. Адже, крім того, що тішить око пейзаж, малечі є чим зайнятися. Є тут пісочниця, гойдалки, а віднедавна лісівники облаштували ще й два батути, які діти не минають. На свіжому повітрі вони нагулюють апетит, спокійніші, тут не відчувається спека.

На доказ слів батька його маленькі чада — п’ятирічний Артем, чотирирічний Влад, трирічний Дамір — з апетитом наминали бутерброди, а півторарічна Евелінка пила водичку з пляшечки.

На моє запитання, чи подобається їм тут, діти схвально закивали головами.

Такої ж думки й інші відвідувачі цієї чудової зеленої оази. Вони дуже дякують малуським лісівникам за такий райський куточок. Бо розуміють, що все це — велика і копітка щоденна праця колективу лісництва на чолі з лісничим Михайлом Потапчуком.

Рівне.

Фото автора.