На знімку: аграрії ознайомилися з роботою обслуговуючого кооперативу "Еком" у селі Чесники.

Акцент - на вирішенні шляхів збуту продукції та економії енергоресурсів.

На Івано-Франківщині стартував проект "Розвиток бізнес-сектору України". Із першим його етапом ознайомилися аграрії дев'яти прифронтових областей країни 18 серпня під час бізнес-туру "Сільськогосподарська обслуговуюча кооперація та органічне сільськогосподарське виробництво".

Корови з Волновахи

У селі Чесники Рогатинської громади вдало поєднується великий і малий бізнес. Природні умови тут сприяють розвитку тваринництва, адже місцеві пагорби придатні для великої кількості пасовищ. Та не все так просто в нарощуванні обсягів у тваринництві.

"Коли взявся за тваринництво, то думав, що насамперед потрібно модернізувати вже діючі ферми, - розповів керівник сільськогосподарського виробничого кооперативу імені Грушевського Володимир Слободян. - Однак це був хибний шлях. Краще будувати з нуля, за сучасними технологіями. Однак на все потрібні значні ресурси".

Як фермер запроваджував тваринництво, через які перепони пройшов при спорудженні сучасних ферм, як налагодив реалізацію завдяки будівництву молокозаводу - всі ці нюанси особливо зацікавили аграріїв. А ще те, що тут дали прихисток коровам з Волновахи, а це понад шістсот голів. Місця вистачило, попри те, що загалом на фермі утримують понад тисячу голів ВРХ.

Підприємець Сергій Довгопольський переїхав на Івано-Франківщину з Краматорська. Вдома він спеціалізувався на переробці молока. Для розвитку власного бізнесу на Прикарпатті якраз підшуковує постачальників сировини.

"Домовилися з Володимиром Слободяном про співпрацю, - розповів аграрій. - Колега запропонував працювати на його підприємстві. Очевидно, на початку так буде найкраще, бо ще й поділимося власними набутками".

Фермер з Чернігівщини Юрій Сенько зазначив, що приїхав дізнатися про досвід збуту продукції та її експорт у нинішніх умовах. У своєму господарстві має ферму на понад тисячу голів ВРХ, займається землеробством. А це нині непросто, адже 22 гектари землі межують з російським кордоном. Виникла проблема з логістикою, тож підприємець сподівається налагодити нові бізнесові зв'язки не лише із прикарпатськими аграріями, але й з іншими учасниками проекту.

Звідки брати тепло

У цьому самому селі Чесники успішно діє обслуговуючий кооператив "Еком". Його голова Олег Журавінський розповів, що це дало поштовх для розвитку родинних тваринницьких ферм. А ще разом із родиною Росоловських, що спеціалізуються на рослинних оліях, тут проводять гастротури, що сприяє збуту продукції та розвитку туристичного бізнесу етнорегіону Опілля. Голова ФГ "Азов" Василь Тютюнник із Запорізької області принагідно поділився досвідом вирощування, сушіння та збуту лікарських рослин. Щось тут побачив спільного із Прикарпаттям, де так само популярні чаї з місцевих трав. Тож співпрацю налагодити буде простіше.

До теми енергозбереження була особлива увага. Фермер із селища Букачівці Орест Тиблевич розповів, як на великому сушильному комплексі господарства перейшли на твердопаливні котли. Використовують деревну щепу, що стало економічно вигідніше, ніж спалювання газу. Цей проект так само зацікавив гостей, адже один із фермерів має тепличне господарство та впроваджує використання альтернативних джерел енергії.

Гості побували й на підприємстві "Гудвеллі Україна". Тут діє дев'ять свиноферм. Депутатка обласної ради Марія Савка наголосила на тому, що підприємство - одне із найпотужніших зі сплати податків на Івано-Франківщині. Так само - соціально орієнтоване та активно підтримує громади 72 сіл. Важливо, що підприємство постачає електроенергію до загальної енергосистеми країни, адже має біогазові заводи, що працюють на відходах виробництва.

Зацікавив гостей і розвиток ягідництва на Прикарпатті. Приміром, у селах Рогатинської та Букачівської територіальних громад на сотнях гектарів вирощують лохину, малину та альпійську суницю. Власник підприємства Володимир Князевич розповів про зберігання та збут вирощеного, створення сотень нових робочих місць. Ця тема особливо привабила фермера Андрія з Харківщини, який має схожий бізнес. Ішлося про можливість релокації його підприємства, адже частина потужностей перебуває під окупацією.

Плацдарм для релокованих підприємств

"Проект "Розвиток бізнес-сектору України" реалізує команда Івано-Франківської торгово-промислової палати за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), - зазначила координаторка проекту Марія Савка. - Відбудеться ще кілька таких бізнес-турів, під час яких підприємці з прифронтових областей ознайомляться з кращими практиками в харчопереробній, легковій та деревообробній галузях, туризмі. Гості зможуть перейняти досвід із запровадження крафтових виробництв та розвитком місцевих ремесел тощо".

Через війну порушилися логістичні зв'язки. Спалені поля та ферми у прифронтових областях, втрачено бізнес. Саме тому тилова Івано-Франківщина стає плацдармом для релокованих підприємств з гарячих точок та майданчиком для впровадження нових бізнесових ідей. А ще досвід розвитку локальних ремесел, інформаційні технології - це ті напрями, які єднатимуть підприємців з різних куточків країни.

Івано-Франківська область.

На знімку: гостей зацікавив досвід Володимира Слободяна з утримання тисячного поголів'я корів.

На знімку: власник потужної тваринницької ферми в селі Чесники Володимир Слободян щедро ділиться досвідом з гостями.

На знімку: фермер Орест Тиблевич (другий праворуч) розповів, як на сушильному комплексі оптимізували енерговитрати.

На знімку: Аграрії - учасники бізнес-туру.

На знімку: координаторка проекту від Івано-Франківської обласної ради Марія Савка (праворуч) познайомила з біогазовим заводом ТОВ "Гудвеллі Україна".

На знімку: фермер Орест Тиблевич (ліворуч) розповів, як на сушильному комплексі оптимізували енерговитрати.

На знімку: засновник підприємства "Еком" Олег Журавінський поділився досвідом сільської кооперації.

На знімку: фермер Володимир Князевич: вирощування ягід важливе в розрізі створення робочих місць.

Фото автора.