Заходи спрямовані на підвищення обізнаності про історію, культуру, звичаї та традиції рідного краю. До участі в ньому запрошують не тільки краян. Активними учасниками важливих подій є і вимушені переселенці, їх нині в області понад 170 тисяч.

У рамках проекту заплановано три тематичні екскурсії.

Перша з них — «Козацькому роду нема переводу» — відбудеться 28 серпня ц. р. Розпочнеться з місця історичної переможної битви під Батогом, в якій українські козаки Богдана Хмельницького здолали польське військо, що чисельністю значно переважало захисників рідної землі. Як зазначають організатори, в нинішні нелегкі дні важливо кожному з нас надихнутися перемогами українців у минулому. Поле битви знаходиться біля невеликої річки Батіг, притоки Південного Бугу, на території Четвертинівської громади колишнього Тростянецького району. Там створено музей, на високому пагорбі встановлено хрест на спомин про переможців. Екскурсантів частуватимуть рибною юшкою за старовинними козацькими рецептами. Їх зачарує своєю невимовною красою природа на місці впадіння Батога в Південний Буг. Далі шлях проляже до села Бубнівка, відомого далеко за межами країни гончарством. Охочим запропонують взяти участь у майстер-класі з виготовлення гончарних виробів. Наступна зупинка — в селі Марківка, відвідання Музею Миколи Леонтовича, ознайомлення з оригінальним пам’ятником його «Щедрику». Герой України Василь Стус зустрічатиме на постаменті гостей при вході до школи в його рідному селі Рахнівка,
де створено присвячений йому музей.

Друга екскурсія запланована на 4 вересня. Вона має назву «Сплетіння епох, культур, традицій». Її учасники побувають у містечку Липовець, на околиці якого споруджено пам’ятник словацьким воїнам. Вони загинули в липні 1941-го, опинившись між двома вогнями — радянської і гітлерівської армій. Козацькі церкви будувалися без жодного цвяха. Поріг однієї з них переступлять екскурсанти. В Іллінецькій громаді, біля села Жорнище, побувають на місці падіння метеорита. Матимуть можливість назбирати трав для приготування «зоряного» чаю. Також побачать низку старовинних палаців. Доторкнуться до стародавнього дуба, названого на честь винницького козацького полковника Івана Богуна.

«Колоритне Поділля» — третя екскурсія у рамках проекту. Подорож запланована на 11 вересня. Вона проходитиме шляхом кошового отамана Івана Сірка, мандрівники побувають на місці поховання козацького полковника Данила Нечая, де вінничани встановили пам’ятний знак і стелу з написом. Не обійдеться без приготування козацьких страв. Покажуть унікальну колекцію експонатів майстра мініатюр, які можна розгледіти лише під мікроскопом. На пасіці частуватимуть свіжим медом.

Детальніше ознайомитися з програмою екскурсій організатори пропонують за посиланням: https://sites.google. com/view/vinnychchynatur.

Зареєструватися на обрану поїздку можна по телефону: 097-575-45-35.

Частину виручених коштів передадуть на потреби військових.