Комунальні підприємства «Теплоенерго» та «Коменергосервіс», які забезпечують мешканців міста теплом, уже заявили про готовність до нового опалювального сезону майже на 90 відсотків.

Так, «Теплоенерго», яке обслуговує майже 670 кілометрів тепломереж, на сьогодні капітально відремонтувало 30 із запланованих 35 котлів. Також замінили приблизно 43 кілометри теплових мереж з півсотні запланованих, відновили теплову ізоляцію на 34 кілометрах мереж із 40 запланованих, встановили 43 енергоефективні насоси з півсотні запланованих. Це дасть змогу уникнути тепловтрат та забезпечити якісним опаленням дніпрян та гостей міста.

На підприємстві запевняють, що загалом воєнний стан не вплинув на роботи з капітальних ремонтів та підготовку до опалювального сезону. Проводяться приблизно такі самі обсяги робіт, як і минулого сезону. Наразі всі роботи виконують згідно з графіком та планують їх завершити до 1 вересня.

Масштабні роботи проводять працівники КП й на першій тепловій дільниці, яка обслуговує весь АНД район Дніпра. Ця котельня подає тепло у 321 житловий будинок, 14 навчальних закладів, 18 дошкільних закладів і три лікарні. Тут капітально ремонтують трубопровід опалення. Раніше труби на цій ділянці були в аварійному стані, постійно постійно були пориви, мали погану ізоляцію. Цьогоріч замінили 520 метрів труби діаметром 320 мм, що допоможе уникнути тепловтрат. Люди отримають якісне тепло, не буде аварійних ситуацій.

«Загалом така проблема досить поширена у місті. Раніше у багатьох місцях ми не могли робити заміни в таких обсягах. Це було фінансово неможливо. Нині міська рада намагається забезпечити умови, щоб люди менше платили за тепло — зокрема і за рахунок зниження тепловтрат. Тому встановлюємо  нове енергоефективне обладнання, яке заощаджує кошти мешканців і громади. Йдеться і про резервні котли — в деяких котельних їх встановлено по вісім і більше, існує навіть декілька залів. Наприклад, якщо на вулиці мінус десять градусів, то працює один. А якщо мінус тридцять, то вмикаємо інші. І отримуємо більше тепла», — розповів директор підприємства Андрій Клименко.

Про готовність на 95 відсотків заявляють у «Коменергосервіс». Тепловики замінили аварійні ділянки тепломереж приблизно на 800 метрів. Провели гідравлічні випробування теплових мереж протяжністю 118 кілометрів, що становить сто відсотків від запланованого обсягу.

«Те, що було заплановано згідно з графіком, ми все виконали. Проводили ревізії запірної арматури, заміни ділянок трубопроводів, ізолювання, прибирання порослі та сміття вдовж теплових мереж. На 1 вересня технічно будемо готові подати тепло в оселі. Особливих складнощів не було, тому що підготувалися заздалегідь і діяли за планом. Війна нас зачепила тільки з боку платежів. Вони трохи впали. Але споживачі ставляться з розумінням», — зазначив головний інженер КП Герман Ликасов.

Додаємо, що ОСББ міста також взялися за підготовку до опалювального сезону. У цьому їм значно допомагає громада у рамках програми співфінансування. Так, в ОСББ «Суворова» вже завершують роботи всередині і починають ремонт міжпанельних швів, герметизацію, що дуже важливо перед опалювальним сезоном. Додали ще роботи з вимощення навколо будинку. Це дорогий, але важливий проект, бо нове вимощення захищає від підтоплення ґрунтовими водами.

«Ми з мешканцями активно беремо участь у різних міських та обласних програмах для співвласників багатоквартирних будинків. Попри війну ми знайшли сили та кошти реалізувати проект», — каже співвласниця ОСББ Ірина Покатиленко.

До речі, наразі ОСББ можуть подавати заявки на участь у програмі співфінансування на наступний рік.

У міськраді і на комунальних підприємствах запевняють, що опалювальний сезон мине штатно і без особливих проблем. Та все залежатиме від постачання газу. Хоча комунальники впевнені, що і тут буде все гаразд. Тому не розуміють тих, хто закликає мешканців запасатися дровами, «буржуйками» та іншими подібними речами. Радять зберігати спокій, працювати та за можливості сплачувати за отримані послуги — щоб давати змогу забезпечувати в місті комфорт і нормальні умови.

Дніпропетровська область.

Фото надано автором.