У вільний від клопотів та роботи час мешканці села, особливо молодь, батьки з маленькими дітьми, люблять бувати тут, аби посидіти у тиші на лавці чи прогулятись стежечками, сховатись від спеки у затінку, подихати свіжим повітрям.

Тут у живописних куточках остківчани проводять фотосесії. Не минають дендропарк і молодята. Ось так потихеньку цей гектар додаткової краси, створений у 2012 році лісівниками, став улюбленим місцем відпочинку.

Тепер мало хто пам’ятає, що дендропарк створений в рамках проекту Програми малих грантів Глобального екологічного фонду ПРООН «Відновлення біологічного різноманіття лісів Полісся». За співфінансування тодішнього Остківського лісгоспу та згаданого фонду. Тобто дендропарк — колективне творіння. Один із організаторів і творців парку — лісничий Остківського лісництва Сергій Кондратовець опікується ним і донині. Звичайно, за участі працівників лісництва, зокрема Олександра Кухновця, помічника лісничого Наталії Хоменко, та за допомогою учнів шкільного лісництва. Це переважно учні 5—7 класів Остківського ліцею.

— Діти залюбки доглядають разом із лісівниками за цим живописним куточком природи, — розповідає інженер лісних культур ДП «Рокитнівський лісгосп» (до нього після реорганізації увійшло Остківське лісництво) Ольга Трофімчук, яка пішла стежкою батька Василя Берташа (він був майстром лісу) у лісове господарство. — Діти допомагають садити дерева, кущі в дендропарку, прибирають сміття, збирають жолуді, насіння, виготовили і розвісили у парку більше десятка годівничок для птахів.

Ольга Трофімчук у дендропарку розповідає дітям про дерева, компетентно відповідає на запитання допитливих природолюбів, фактично ненав’язливо вводить їх у майбутню професію, пов’язану з лісом. Цей знімок зроблено якраз під час такого уроку (у центрі — Ольга Трофімчук). Діти залюбки займаються у шкільному лісництві, та й лісівники стимулюють їх до цього солодкими подарунками на свята.

Проводять тут природничі уроки для учнів і вчителі Остківського ліцею.

— У дендропарку ростуть традиційні для Полісся дерева: сосна, дуби різних видів, клен, береза, липа, горіх грецький, чорноплідна горобина та інші. Але є тут і рідкісні дерева, скажімо, береза чорна, оцтове дерево, горіх чорний та інші, — каже Ольга Трофімчук.

Фото надано автором.