Верховна Рада конституційною більшістю ухвалила Звернення до ООН, ЄС, Європейської Ради, парламентів та урядів держав—членів НАТО та інших міжнародних організацій щодо засудження факту масової страти українських військовополонених державою-агресором в Оленівці 29 липня 2022 року та порушення норм міжнародного гуманітарного права по відношенню до військовополонених захисників та захисниць України
(№ 7627 та № 7709).

Верховна Рада, зокрема, закликає Організацію Об’єднаних Націй та Міжнародний комітет Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров’я українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений російською федерацією та направити представників ООН, МКЧХ на територію колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної місії. Також парламент закликає ООН, МКЧХ та     ОБСЄ вжити заходів для постійного контролю за умовами утримання усіх українських військовополонених, які перебувають на території рф та на тимчасово окупованих територіях України.
Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект про медіа № 2693-д. «За» — 233 народні депутати. Водночас депутати продовжили строк подачі правок до законопроекту до 21 дня.

Ухвалення цього проекту назріло давно, до того ж він є євроінтеграційним. Проте у парламенті, і не тільки, вистачає противників ухвалення документа. Зокрема тому, що в «його текст абсолютно штучно й навмисно закладено норми, які «розміновують» наш культурний кордон із росією. Всі заклики виправити текст, щоб зберегти норми чинних законів про захист українського культурного простору — грубо відкинуті», — повідомив у Фейсбуці народний депутат від «ЄС» Володимир В’ятрович.

За його словами, кожен, хто голосував за законопроект про медіа в його нинішньому вигляді, голосував за знищення заборони в медіа фонограм і кліпів російських співаків, за зведення нанівець переліку артистів-рашистів, за повернення фільмів і концертів з фігурантами цього переліку, за можливість безкарно порушувати 10% квоти на українські пісні на радіо і багато інших пом’якшень для «руского міра».

Тож народні обранці сподіваються, що ці норми все ж зникнуть із тесту проекту до другого читання.

У першому читанні народні депутати підтримали (236 «за») також законопроект № 7668-д щодо повернення акцизів на паливо. Як повідомив Ярослав Железняк («Голос»), на газ повертається акциз у розмірі 52 євро/1000 літрів. Акциз та ПДВ для альтернативних видів палива теж прирівнюється до 100 євро/1000 літрів. Акциз на бензин та дизель теж повертають до 100 євро/1000 літрів.

За основу депутати підтримали також законопроект «Про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо використання коштів державного дорожнього фонду» (№ 7669). Ним ст. 38 Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік», за якою кошти дорожнього фонду йдуть виключно на закриття минулих боргів та військові видатки, виключається.

У цілому Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (№ 7681), яким передбачено виділення 12,7 млрд грн кредиту від Канади на закупівлю газу та 2 млрд на ГУР.

Щодо газу, то за даними Міненерго, прогнозоване споживання в осінньо-зимовий період 2022/2023 становитиме майже 11,7 млрд куб. м. «Це відносно небагато. Для порівняння: у минулому 2021 році за опалювальний період спалено 19,4 млрд. Нині ж за весь 2022 рік очікується, що буде спожито лише 18,5 млрд куб. м. Така різниця пояснюється падінням споживання в межах 35—40%. Тож нині уряд шукає додаткові обсяги газу для проходження опалювального сезону. За умов різних сценаріїв така потреба становить майже 3—4,9 млрд куб. м», — повідомив Ярослав Железняк у Телеграм.

Водночас, за словами депутата, парламент зробив останній крок для митного безвізу з ЄС та схвалив дві ратифікації: № 0166 — приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та № 0165 — приєднання України до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарам.

Цього дня у першому читанні також було ухвалено законопроекти: № 7473-д щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги; щодо особливості оподаткування забудови нового житла (№ 7683); щодо наділення осіб рядового та начальницького складу ДБР правом застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю під час дії надзвичайного або воєнного стану (№ 7552).

Водночас на повторне перше читання було спрямовано законопроект № 6504 про службу в органах місцевого самоврядування. Відхилено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом» (№ 7349).

Підтримав парламент і пропозиції Президента до закону щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей (№ 7087) та ухвалив низку постанов. Зокрема, про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (№ 7639) та про звіт ТСК з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді Автозаводського районного суду м. Кременчука (№ 7612).


Юлія Гришина, Сергій Бабак.


Володимир В'ятрович, Роман Грищук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.                 

Більше фото тут