Про це suspilne.media розповів директор Миколаївського обласного центру зайнятості Дмитро Оборонько (на знімку).

«У січні-липні 2022 року роботодавці поінформували центри зайнятості про наявність 6 705 вакансій, що на 53,9 відсотка менше, ніж у січні-липні 2021 року», — каже Дмитро Оборонько. Структура вакансій за видами економічної діяльності була такою: 38 відсотків вакансій пропонувалось на підприємствах сільськогосподарського комплексу; 10,9 відсотка — на підприємствах переробної промисловості; 8,2 відсотка — у транспорті та складському господарстві; 8,1 відсотка — у торгівлі та ремонті; 6,5 відсотка — у державному управлінні й обороні, обов’язковому соціальному страхуванні; 6,5 відсотка — у сфері охорони здоров’я.

Як зазначив директор Служби зайнятості, у січні-липні 2022 року послугами служби зайнятості скористалися 29 597 безробітних громадян, що на 14,7 відсотка менше, ніж у січні-липні 2021-го. «За видами економічної діяльності найбільше громадян працевлаштовано у сільському господарстві, державному управлінні й обороні, обов’язковому соціальному страхуванні, у сфері торгівлі. За професійними групами — це робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин, некваліфіковані працівники, працівники сфери торгівлі та послуг і кваліфіковані працівники сільського господарства», — зазначає чиновник.

Водночас, за словами Дмитра Оборонька, істотним залишається дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили на ринку праці Миколаївщини.

Так, у середньому по області на одне вільне робоче місце претендувало 39 безробітних (минулого року — вісім осіб). Найбільша невідповідність попиту на робочу силу і пропозиції у професійно-кваліфікаційному розрізі спостерігалася серед кваліфікованих робітників сільського господарства, представників робочих професій.

За професійними групами найбільший попит роботодавців спостерігався на робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин, кваліфікованих робітників з інструментом, а також підсобних робітників, прибиральників службових приміщень, сторожів, робітників з благоустрою та вантажників.

Протягом дії воєнного стану послугами Миколаївської обласної служби зайнятості скористалися 826 внутрішньо переміщених осіб, при цьому майже 58 відсотків людей переміщувалися в межах Миколаївської області.

«Серед внутрішньо переміщених осіб з інших регіонів переважну більшість становлять жителі Херсонської області. Також жителі Донецької та Харківської областей, є мешканці Луганської, Одеської, Київської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської областей», — зазначив Дмитро Оборонько. Загалом уже вдалося працевлаштувати 158 осіб зі статусом ВПО.

Директор Служби зайнятості повідомив, що механізм сприяння зайнятості у Миколаївській області реалізується шляхом співпраці з працедавцями та використання низки програм. Це: направлення на навчання за кошти служби зайнятості; видача ваучерів на навчання; сприяння самозайнятості через надання мікрогрантів за урядовою програмою «єРобота»; компенсації роботодавцям 6500 гривень упродовж двох місяців за працевлаштування ВПО; компенсації працедавцям за працевлаштування безробітних на новостворені робочі місця.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.