Рустем Умєров.

Першим у порядку денному стояло питання про призначення Голови Фонду державного майна України. Ним став народний депутат від фракції «Голос» Рустем Умєров. Його кандидатуру підтримали 282 парламентарія. Утім, ще напередодні це кадрове рішення анонсував представник цієї ж парламентської фракції Ярослав Железняк. «Звичайно «Голос» буде підтримувати це рішення, — написав він у Телеграмі. — І ні. Це рішення особисто Рустема, тому ні про яку коаліцію не треба говорити. Я особисто, певно, на кожній зустрічі з Рустемом чув від нього ідеї, як переформатувати ФДМУ та залучити інвестиції в Україну. Тепер у нього буде шанс це втілити». Я. Железняк також висловив сподівання, що Р. Умєров не вийде зі складу української делегації на переговорах із росією.

Цього дня народні депутати розглянули в другому читанні проект змін до деяких законів, які допоможуть удосконалити систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (№ 7581). За період дії воєнного стану з 24 лютого 2022 року навантаження на служби екстреної допомоги населенню різко зросло, зазначають законотворці. Так, середня кількість щоденних екстрених викликів до служб «101» та «102» з часу введення воєнного стану зросла на 45 відсотків. Основними причинами, які не дають змоги значно підвищити ефективність надання такої допомоги, є високе навантаження на екстрені служби, втрата часу від надходження виклику до початку надання допомоги постраждалим та недоліки в організації взаємодії. Це одна з головних причин високої смертності в разі настання екстрених ситуацій. Також зауважується, що в нас відсутній єдиний центр прийняття та обробки екстрених викликів, а це не дає можливості одночасно залучати декілька служб. Для усунення цих недоліків необхідно було запровадити систему швидкого реагування, що скоротить час реагування на небезпечні ситуації та підвищить ефективність підрозділів екстреної допомоги. Таку ідею підтримали 308 голосами.

Застосувавши скорочену процедуру через велику кількість поправок, законотворці внесли зміни (в новій редакції) до закону про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших законодавчих актів (№ 3663).

Його схвалили 233 голосами.

Парламентарії також включили в порядок денний для прийняття рішення проект змін до розділу ІІ закону про Національне антикорупційне бюро України щодо встановлення обмежень для призначення директора НАБУ у зв’язку із введенням воєнного стану (№ 8003). А потім ухвалили його одразу в цілому 285 голосами. «Тепер на посаду директора НАБУ не може претендувати той, хто після початку війни (24 лютого) перебував за кордоном сукупно більш як 21 день без поважної причини», — прокоментував це рішення Я. Железняк.

У першому читанні розглянули зміни до Податкового кодексу щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі (№ 7655). Їх підтримали 247 народних депутатів. Упродовж останніх кількох років динаміка валютно-обмінних операцій свідчить про збільшення частки обмінів, що здійснюються через структурні підрозділи небанківських фінансових установ. Так, у 2018 році обсяг таких операцій зріс майже вдвічі порівняно з 2017-м і становив у доларовому еквіваленті 5 762 мільйони доларів США, що вперше перевищило обсяги відповідних операцій, проведених через банки, йдеться у пояснювальній записці, яка супроводжує проект змін. А вже у 2019 році цей показник зріс у 3,5 раза порівняно з 2018-м і досягнув у доларовому еквіваленті 19 890 мільйонів, що майже вдвічі перевищило загальний обсяг валютно-обмінних операцій, проведених через банківську систему. Такий же розподіл зберігається і протягом 2020—2022 років.

Тобто нині більшість валютно-обмінних операцій здійснюється саме в межах небанківського сегмента готівкового валютного ринку. Тож парламентарії пропонують передбачити доповнення обов’язку зі сплати податку на прибуток підприємств від діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі обов’язком зі сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток підприємств за кожен структурний підрозділ небанківських фінансових установ. Якщо закон ухвалять у цілому, то щомісячний податок нараховуватиметься в трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року.

У першому читанні також розглядалося питання про внесення змін до деяких законів щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні (№ 7649). 275 парламентаріїв узяли його за основу, погодившись із тим, що особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі, мають право на добровільну сплату страхових внесків на загально-
обов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до договору, що укладається з Пенсійним фондом.

Народні депутати схвалили в першому читанні проект змін до деяких законодавчих актів щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які безпосередньо брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації (№ 7322). Ідеться про українців та громадян інших країн, котрі під час вторгнення брали безпосередню участь у «здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації, перебуваючи безпосередньо в районах та в період здійснення зазначених заходів». Ідеться про так звані добровольчі формування, які на той час могли діяти без державної реєстрації, були утворені або самоорганізувалися для захисту нашої незалежності, суверенітету та територіальної цілісності та взаємодіяли зі Збройними Силами, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Службою безпеки, Державною прикордонною службою або іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями чи правоохоронними органами. Деякі люди отримали в ті дні інвалідність унаслідок поранення, контузій, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в заходах, необхідних для забезпечення оборони. Однак нині законодавством не передбачено процедуру надання статусу «учасник бойових дій» таким особам. Виправити несправедливість погодилися 315 голосами.

У першому читанні проголосували і за зміни до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та вдосконалення законодавства щодо охорони земель (№ 7636) — 268 голосів.

Під час пленарного засідання парламентарії затвердили проект постанови про звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів (№ 7738). Роботу комісії продовжили ще на півроку. За це проголосував 301 законотворець.

Народні депутати розглядали також питання про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань встановлення причин недоотримання надходжень до Державного та місцевих бюджетів унаслідок неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів, його територіальних органів та підприємств, що належать до сфери його управління (№ 7695). Її мав очолити народний депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко. Утім, за це рішення проголосував лише 131 народний депутат.


Сергій Рахманін, Роман Костенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут