Тому дуже гостро стоїть питання їх працевлаштування на підприємствах регіону.

За інформацією обласної служби зайнятості, з початку березня їх послугами скористалися майже сім тисяч осіб, які виїхали з районів проведення бойових дій. Допомогти з новою роботою вдалося 2139 переселенцям, лише дві третини з яких мають відповідну довідку.

«Я щоразу звертаюсь до переселенців: ставайте на облік, реєструйтесь у службі зайнятості. Робота є! Зараз ми всі повинні розуміти, що ЗСУ захищають нас на передовій, але в тилу — свій фронт. Нам необхідно підтримувати економіку», — вважає голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

За даними служби, здебільшого нові робочі місця знаходять у переробній промисловості, оптовій та роздрібній торгівлі, а також у закладах охорони здоров’я, освіти, харчування та сільському господарстві.

«Давно мріяла повернутися до професії швачки. Прикро, що приводом для цього стала евакуація. Утім, мене тут дуже добре прийняли. Тож коли ще починати нове життя, як не зараз», — розповіла переселенка з Мар’їнського району Донецької області Олена Дерев’янкіна.

Технік-технолог за освітою (текстильна та легка промисловість), вона мала досвід роботи з пошиття виробів, але впродовж останнього часу в трудовій діяльності була велика перерва. Жінка погодилася на пропозицію фахівців Кам’янського МЦЗ відновити професійні навички та опанувати нові компетенції за дуальною формою освіти. Теоретичні навички отримала на курсах «Технологія виготовлення спеціального одягу», а практичні — у провідного українського виробника та постачальника спеціального захисного одягу для пожежних та рятувальників, яке евакуювалося до Кам’янського із зони бойових дій та вже повністю відновило свої потужності. На підприємстві Олена успішно пройшла навчання і була прийнята на роботу. Каже, що їй все справді подобається та приносить почуття самореалізації.

Звернулися до служби зайнятості й Сергій та Світлана Мароховські з Бахмута. В активному та наполегливому пошуку підходящої роботи родині допоміг кар’єрний радник. Упродовж двох тижнів від моменту звернення на підприємства в Дніпрі вони зайняли вакансії варника косметичної маси та укладальника-пакувальника.

«Ми обидва отримали роботу. Це дуже важливо. Дякуємо за допомогу та програми підтримки переселенців. Але ж треба розуміти — це для адаптації. Все одно потрібно працювати і будувати нове життя», — каже жінка.

З проханням допомогти знайти нову роботу до фахівців Покровської міської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості звернулася також Олена. Вона приїхала по Покрова із селища Нововоронцовка Херсонської області. За їх пропозицією жінка спочатку пішла на тимчасову роботу з продажу напівфабрикатів на підприємстві, а після цього влаштувалася вже на постійну посаду виробника харчових напівфабрикатів.

Дніпропетровська область.

Фото надано автором.